a blog for first time Mac users

Προετοιμασία του Mac πριν την πώληση

April 19th, 2011 0 comments

Όταν αποφασίσετε να αποχωριστείτε το Mac σας, συνιστάται να μην το παραδώσετε σε καμία περίπτωση “όπως είναι”, απλά διαγράφοντας τα προσωπικά σας αρχεία και αφήνοντας άθικτες ή σαν “προίκα” αν θέλετε τις εφαρμογές. Κι αυτό αφού, με σχετική τεχνογνωσία, τα αρχεία σας μπορούν να ανακτηθούν με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ο οδηγός περιγράφει τα απαιτούμενα βήματα για σωστή μετάβαση στο νέο σας απόκτημα, αλλά και για παράδοση στον ευτυχή νέο κάτοχο ενός “καθαρού” μηχανήματος, ώστε να στήσει (set up) με άνεση το δικό του σύστημα.

1. Reset hardware

Αφού λοιπόν θα στήσετε το σύστημα σας στο καινούργιο μηχάνημα εξ υπαρχής, καλό θα ήταν να διαγραφούν στο παλιό μηχάνημα τα user-modifiable hardware settings με ένα reset του SMC και της PRAM, ώστε να μην μεταφερθούν στο καινούριο Mac. Δεν είναι κάτι το απαραίτητο και εναπόκειται στην κρίση σας να το κάνετε ή όχι.

2. Back up το σύστημα

Full Reset του Time Machine backup.

3. Απενεργοποιείτε τα services

Κάποια online services -για παράδειγμα το Apple iTunes και ο Adobe Flash Player- αναγνωρίζουν το σύστημα μέσω hardware.

Πηγαίνετε λοιπόν στο menu τους και τα απ-ενεργοποιείτε. Αυτό διότι, ακόμη κι όταν φορμάρετε τον δίσκο, το κάθε online service θα συνεχίσει να συμπεραίνει ότι συνεχίζει να υφίσταται ένα εξουσιοδοτημένο σύστημα.

Πέρα από τα προαναφερόμενα, μπορεί να προκύψουν και άλλα services που συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα MAC filtering σε routers, όπου επιτρέπεται πρόσβαση στο δίκτυο μόνο στο σύστημα σας.

Στο νέο σας μηχάνημα λοιπόν, να έχετε υπ’ όψη σας ότι θα χρειαστεί να απ-ενεργοποιήσετε ή να μεταβάλλετε τα hardware-based filtering & πιστοποιήσεις που χρησιμοποιείτε.

Στην version macOS Mojave (και σε όποια άλλη version υπάρχει) απενεργοποιείτε και το Audible Account.


.

4. Απενεργοποιείτε το Messages

Πηγαίνετε στα Preferences > Accounts και στο iMessage Account ξετικάρετε το box “Enable this account”.

5. Απενεργοποιείτε τα iCloud services

▲ Δεν διαγράφετε χειροκίνητα contacts, calendars, reminders, documents, photo streams, οποιοδήποτε iCloud data γενικότερα. Κατ’ αυτό τον τρόπο αυτές τις πληροφορίες δεν θα διαγραφούν μόνο από το Mac, αλλά θα διαγραφούν και από τους iCloud servers και από όλες τις συσκευές σας που είναι συγχρονισμένες στο iCloud.

Ακολουθείτε λοιπόν τα παρακάτω βήματα για να αφαιρέσετε το iCloud account σας από το Mac και για να αφήσετε άθικτα τα iCloud data σας στις υπόλοιπες συσκευές σας.

  • Πηγαίνετε  > System Preferences > iCloud
  • Ξετικάρετε το Find My Mac ώστε να αποσυνδεθούν οι συσκευές σας από το iCloud
  • Click το μπουτόν Sign Out

Το σύστημα θα απομακρύνει αυτόματα τα iCloud data από το Mac σας.

✓ Ίσως να ακουστεί υπερβολικό, με δεδομένη -κατά την Apple- αξιοπιστία του iCloud για αποθήκευση των αρχείων σας. Δείτε πάντως την knowledge base· Archive or make copies of the information you store in iCloud.

6. Erase (φορμάρισμα) του δίσκου

Δείτε τους οδηγούς erase (φορμάρισμα) & partition δίσκων και Επισκευή – Φορμάρισμα (erase) του Fusion Drive.

△ Erase σε Mac OS Extended (Journaled) format και στις versions High Sierra, Mojave.

7. Clean Install ή Preinstall το OS X

Όταν τελειώσει η διαδικασία και δεν μπορούν πλέον να ανακτηθούν data, συνιστάται να προβείτε σε

Clean Install του OS X Mavericks, για παράδοση ενός λειτουργικού μηχανήματος, ιδιαίτερα εφ’ όσον πρόκειται για το πρώτο μηχάνημα του αγοραστή. Για Clean Install του OS X Yosemite, δείτε εδώ για το El Capitan εδώ, για το Sierra εδώ.

Preinstall του OS X, εφ’ όσον ο αγοραστής είναι ήδη κάτοχος Mac computer.

Τελευταία ενημέρωση· 3.12.2018

.
Στη σελίδα iwant2.gr μπορεί κανείς να καταχωρήσει δωρεάν αγγελία πώλησης, ή ίσως να βρει το μηχάνημα της αρεσκείας του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *