macnotes.gr
a blog for first time Mac users

Clean Install OS X Lion

Jul. 21st 2011 0 comments

Clean Install, είναι η αρχική και σε “πλήρη ανάπτυξη” εγκατάσταση του Mac OS X σε καινούριο Mac, όπου συνεγκαθίστανται και οι συνοδευτικές εφαρμογές του όπως Mail, Safari, Preview, Activity Monitor, Disk Utility κλπ. Αυτή η εγκατάσταση λοιπόν, συνοδεύει το Mac “εφ’ όρου ζωής” ενώ υπόκειται σε updates μέσω του Software Update ή σε upgrades όπως πρόσφατα σε OS X Lion.

Διευκρινιστικά στο “εφ’ όρου ζωής” : Το Mac OS X είναι κι αυτό μια εφαρμογή, συνακόλουθα μπορεί να αλλοιωθεί. Τότε, προστρέχει το ίδιο το Mac OS X για άρση του θέματος με reinstall (επανεγκατάσταση) του οπότε επανέρχεται στις εργοστασιακές του (default) ρυθμίσεις, ενώ παράλληλα αποκαθίστανται και τυχόν θέματα στις συνοδευτικές εφαρμογές του, που και αυτές επανέρχονται στο σύνολο τους στις εργοστασιακές τους (default) ρυθμίσεις.

Επισημαίνεται ότι κατά το reinstall μένουν άθικτες οι προσωπικές σας ρυθμίσεις τόσο στο Mac OS X όσο και στις συνοδευτικές του εφαρμογές. Ενώ βέβαια δεν θίγονται εφαρμογές τρίτων developers, ούτε τα αρχεία σας. Ουσιαστικά το reinstall κάνει ένα “φρεσκάρισμα” του συστήματος, ενώ μπορεί να το τρέχει κανείς όποτε θελήσει.

Κατά βάση λοιπόν το clean install τρέχει μόνο σε κενό δίσκο προορισμού, από ένα εξωτερικό media·

• Το OS X Lion Install Disk.
• Το OS X Recovery Disk Assistant.
• Το Recovery Partition του δίσκου Time Machine / Επισημάνσεις #1.
• Το Internet Recovery, όμως τότε εγκαθίσταται η OS X version που συνόδευε το μηχάνημα. Η επιλογή αφορά μηχανήματα που ήρθαν με τις versions 10.7 Lion και μετά.

Σε κάθε περίπτωση προκύπτει το interface των Mac OS X Utilities, απ΄όπου επιλέγετε Reinstall Mac OS X.

1. Click Continue.

2. Click Agree και ξανά Agree.


.

3. Click Show All Disks και στη συνέχεια επιλέγετε το flash drive.


.

4. Πιστοποιηθείτε με το admin password και click OK.

5. Ξεκινάει η εγκατάσταση.

6. Click Restart.

7. Click Close….

8. Συνεχίζει η εγκατάσταση.

9. Click Restart, διαφορετικά θα γίνει αυτόματα.

10. Τικ-άρετε το μπουτόν Show all, scroll την λίστα, επιλέγετε Greece και click Continue.

11. Επιλέγετε Greek και click Continue.

➠ Διευκρινίζεται, ότι με την επιλογή ενεργοποιείται και η εναλλαγή του πληκτρολογίου από τα Ελληνικά στα Αγγλικά και αντίστροφα με χρήση των πλήκτρων cmd-space.

Το ρυθμίζετε αργότερα.

12. Transfer Information to This Mac

α. Σε setup ενός emergency disk, σε εγκατάσταση του Lion σε κενό εξωτερικό δίσκο γενικότερα όπου δεν κάνετε μεταφορά πληροφοριών από κάποιο Time Machine backup, συνεχίζετε με την εγκατάσταση στο επόμενο βήμα επιλέγοντας “Don΄t transfer now“.

β. Σε εγκατάσταση του Lion με παράλληλο restore του συστήματος από Time Machine backup, επιλέγετε “From Time Machine backup or other disk“, click Continue οπότε αναδύεται το interface του Migration Assistant και συνεχίζετε πλέον την εγκατάσταση από εκεί.

Σημείωση : Σε κρασάρισμα του Migration Assistant, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε προσωρινά το “Back to My Mac”. Λεπτομέρειες στο άρθρο.

13. Την ρυθμίζετε αργότερα. Click Continue.

14. Συμπληρώνετε τα στοιχεία του user account σας. Click Continue.

15. Εισάγετε το admin password και το password hint. Συνιστάται να ξε-τικάρετε το box Require password …, διαφορετικά θα ζητείται το admin password με κάθε wake from sleep ή login, αφού κλειδώνεται πλέον η οθόνη. Περισσότερα εδώ. Click Continue.

16. Γίνεται αυτόματο finishing up….

17. Scroll down, click Start using Mac OS X Lion και τελειώσατε με την διαδικασία.

Με το πέρας της εγκατάστασης εμφανίζεται στο Deskrop η Andromeda, ενώ στη συνέχεια το Spotlight θα κάνει indexing στον δίσκο με εμφάνιση μιας τελείας στο κέντρο του φακού, μια διαδικασία ρουτίνας για καταλογοποίηση του. Με το πέρας του indexing, ολοκληρώνεται πλέον η εγκατάσταση.


.

➠ Κλείνετε το μηχάνημα, ενώ συνιστάται να το ανοίξετε μετά ≈ 30″ σε Safe Boot.

  • Πηγαίνετε  >Software Update και κατεβάζετε όλα τα διαθέσιμα updates
  • Πηγαίνετε /Applications/Disk Utility και τρέχετε ένα Repair Disk Permissions

0 comments Add a comment


No comments yet.

Add a Comment





reset all fields