macnotes.gr
a blog for first time Mac users

OS X Lion : διαχείριση αρχείων (Versions)

Oct. 3rd 2011 0 comments

Δύο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του OS X Lion που αφορούν στην διαχείριση αρχείων είναι το Save a Version και το Auto Save, ενώ προφανώς διευκολύνουν τον χρήστη ιδιαίτερα στην συγγραφή κειμένων κι όχι μόνο. Είναι δε προσιτά στις συνοδευτικές εφαρμογές του Lion όπως TextEdit, Preview και στις εφαρμογές της σουίτας iWork.

➤ Στο TextEdit λοιπόν, στο αρχικό save εμφανίζεται το παράθυρο όπου κάνετε τις επιλογές και click Save. Tο αρχείο σώζεται στο επιλεγμένο location, όμως στο Lion υπάρχει μια σημαντική προσθήκη.

Το αρχείο σώζεται παράλληλα τόσο κατά το αρχικό αλλά και σε κάθε επόμενο save και σε εξατομικευμένο Time Machine backup, με την μορφή διαδοχικών versions.

Διευκρινίζεται, ότι για ενεργοποίηση του Time Machine δεν απαιτείται σύνδεση δίσκου backup.

Με το αρχικό save, το κλασικό Save στο File menu, μετονομάζεται σε Save a Version. Πρακτικά δεν αλλάζει κάτι, ενώ διατηρείται η επιλογή Save με ⌘-S.

➤ Όσο αφορά στο Save ή Save a Version αν θέλετε και ειδικότερα στο Auto Save :

α. Σε εφαρμογή τρίτου developer, σε κλείσιμο αρχείου με αλλαγές εμφανίζεται η ερώτηση “Do you want…”. Ενώ σε κρασάρισμα, οι αλλαγές χάνονται.

β. Αντίθετα, στο TextEdit δεν εμφανίζεται η ερώτηση ή κάτι άλλο, όμως το αρχείο σώζεται στο επιλεγμένο location και στο Time Machine backup με αυτόματη ενεργοποίηση του Auto Save.

Το ίδιο ισχύει όταν κολλήσει το Mac με συνακόλουθο restart, αλλά ακόμη κι όταν δεν έχετε ή δεν προλάβατε (σε κρασάρισμα του TextEdit με συνακόλουθο Force Quit) να κάνετε το αρχικό save. Όταν λοιπόν ανοίξετε ξανά το TextEdit, το έγγραφο θα αναδυθεί με την εργασία σας όπως είχε διαμορφωθεί την στιγμή του συμβάντος. Πρακτικά δηλαδή, δεν υπάρχει πλέον περίπτωση απώλειας, ιδιαίτερα unsaved αρχείων ή αλλαγών.

➤ Για διαχείριση των χαρακτηριστικών, στην μπάρα του TextEdit click το τριγωνάκι δίπλα στο “αρχείων” ή στο “Edited” (όταν το αρχείο περιλαμβάνει αλλαγές), οπότε κατά περίπτωση εμφανίζεται η λίστα.


.

1. Lock : Μπορείτε να κλειδώσετε το αρχείο, διαφορετικά θα το κάνει το OS X μετά από 15 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, θα ερωτηθείτε για να το ξεκλειδώσετε.

2. Duplicate : Δημιουργείται ένα διπλότυπο αρχείο, για χρήση σαν template. (η επιλογή υπάρχει και στο File menu).

3. Revert to Last Opened Version : Για αναίρεση πληκτρολόγησης που ενδεχομένως δεν σας εκφράζει, οπότε επιστρέφετε στην τελευταία saved version. (η επιλογή υπάρχει και στο File menu).

4. Browse All Versions : Στο backup του Time Machine αριστερά βλέπετε την τελευταία version, ενώ δεξιά τις διαδοχικά saved. Μπορείτε να τις ανατρέξετε, να κοπιάρετε τμήμα τους, ή να κάνετε restore μια ολόκληρη version. Πάντως συνιστάται περιοδική χρήση του ⌘-S για δημιουργία περισσότερων, εύχρηστων versions.

▲ Στο OS X Mavericks η διαχείριση των Versions γίνεται πλέον από το File menu (Revert To ▹ Browse All Versions).

Σημείωση :

Όσο αφορά σε εφαρμογές τρίτων developers δεν είναι διαθέσιμα ικανοποιητικά στοιχεία, όμως φαίνεται κάποιες να είναι συμβατές μόνο στο Save a Version. Για παράδειγμα ο κειμενογράφος myWritings είναι, παρ’ ότι στο File menu του το Save δεν έχει μετονομασθεί.


.

0 comments Add a comment


No comments yet.

Add a Comment





reset all fields