a blog for first time Mac users

Memory (RAM) – cleaning utilities, τι πρέπει να γνωρίζετε

January 13th, 2012 one comment

Υπάρχει μια πληθώρα utilities που υπόσχονται βελτίωση των επιδόσεων του Mac καθαρίζοντας την memory (RAM) ή την μνήμη του συστήματος αν θέλετε. Πάντως, προτού υιοθετήσετε τα λεγόμενα τους, συνιστώνται κάποιες δεύτερες σκέψεις.

Η RAM του μηχανήματος, όπως αναφέρεται και στον οδηγό Μνήμη (RAM) του συστήματος, τι πρέπει να γνωρίζετε, είναι ένας γρήγορος προσωρινός χώρος ενεργών εργασιών. Όταν λοιπόν το μηχάνημα αρχίζει να επιβραδύνει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι κατά πόσο το σύστημα εξυπηρετείται από ικανοποιητική μνήμη.

Το σύστημα διαχειρίζεται και βελτιστοποιεί συνεχώς την μνήμη γράφοντας αρχεία που δεν χρησιμοποιούνται στον δίσκο. Όμως όταν πέσει η διαθέσιμη μνήμη, μπορεί η διαδικασία να παρακωλύσει ενεργές διαδικασίες computing, με σημαντική μείωση της ταχύτητας.

Έτσι λοιπόν, όταν το σύστημα αρχίζει να επιβραδύνει, ελευθερώνοντας RAM, μπορεί τα πράγματα να βελτιωθούν. Ο ξεκάθαρος, ο αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνετε, είναι το κλείσιμο ανοιχτών εφαρμογών και αρχείων, ή το restart του μηχανήματος.

Στο πρώτο screen shot για παράδειγμα, βλέπετε την κατάσταση της RAM μετά από χρήση του μηχανήματος για αρκετές ώρες. Στο δεύτερο, με προφανείς διαφορές, μετά από restart που έτσι κι αλλιώς συνιστάται περιοδικά για “φρεσκάρισμα” του συστήματος.


.

Όμως υπάρχει και μια πληθώρα memory-cleaning utilities τρίτων developers που διαβεβαιώνουν ότι καθαρίζουν την μνήμη χωρίς περίπλοκες διαδικασίες. Ενδεικτικά μερικά από αυτά· MemoryFree 2, iCleanMemory, FreeMemory, MemoryFreer, Memory Cleaner, Memory Cleaner Pro, MemoryScope, FreeMemory Pro, Flush Memory, ενώ αρκετά είναι διαθέσιμα μέσω του Mac App Store.

Αυτά τα utilities λοιπόν, τυπικά έχουν ένα σχετικά απλό interface που διέπεται από ένα μπουτόν με σήμανση “Clean” ή κάτι παρόμοιο. Με click επάνω του το σύστημα θα επιβραδύνει σημαντικά για λίγο, ενώ κατόπιν το Activity Monitor θα δείξει μια μεγαλύτερη πράσινη φέτα της Free Memory.

▲ Στο OS X Mavericks η Free Memory αντικαταστάθηκε από την Memory Used, που μετά από restart εμφανίζεται μικρότερη. Δείτε και το άρθρο μνήμη (RAM) στο OS X Mavericks, τι πρέπει να γνωρίζετε.


.

Τότε μπορεί να υποθέσει κανείς ότι το θέμα επιλύθηκε, όμως δεν είναι έτσι. Αν και τεχνικά σημαίνει ότι πλέον το σύστημα διαθέτει περισσότερη ελεύθερη μνήμη, τις περισσότερες φορές αυτό δεν συμβαίνει.

Στο OS X, το σύστημα διαχειρίζεται την RAM των εφαρμογών. Όταν λοιπόν μια εφαρμογή φορτώνεται και τρέχει εργασίες ζητά από το σύστημα να δεσμεύσει χώρο στην RAM για ενεργό χρήση – όμως όχι το σύνολο όσης μνήμης χρειάζεται άμεσα. Συνεπώς, υπάρχει χώρος για την εφαρμογή για μείωση του footprint της σε μνήμη και να εξακολουθήσει να λειτουργεί σε ένα πιο περιορισμένο χώρο εργασίας όταν αυξηθούν οι απαιτήσεις σε μνήμη.

Γενικά, όταν φορτώνονται περισσότερες εφαρμογές, το σύστημα θα μεταφέρει περισσότερα δεδομένα της εφαρμογής από την RAM στον δίσκο, αποδεσμεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο RAM για χρήση της κάπου αλλού. Τα cleaning utilities λοιπόν εκμεταλλεύονται αυτή τη συμπεριφορά.

Συνήθως ξεκινούν μια ρουτίνα η οποία επιβάλει στο σύστημα υψηλή ζήτηση σε RAM, που το εξαναγκάζει να δώσει εντολή στις υπόλοιπες ανοιχτές εφαρμογές να απελευθερώσουν μνήμη και να μεταφέρουν στον δίσκο το δυνατόν περισσότερο μη χρησιμοποιούμενα δεδομένα.

Αφού δε το utility έχει αδράξει από το σύστημα όσο περισσότερη μνήμη μπορέσει, τότε την παραχωρεί.

Τεχνικά, αυτή η διαδικασία απελευθερώνει RAM με την έννοια ότι πιέζοντας ένα βρεγμένο σφουγγάρι σε μια επίπεδη επιφάνεια το νερό ναι μεν ελευθερώνεται όμως μη ασκώντας πλέον πίεση επανέρχεται στο σφουγγάρι η απορροφητικότητα του και εμποτίζεται ξανά. Παρόμοια, θα ελευθερωθεί η RAM που πιέσθηκε από ένα utility, όμως μόλις επιστρέψουν οι εφαρμογές θα αρχίσουν και πάλι να την απορροφούν.

Συνεπώς τα cleaning utilities είναι μακράν από την πανάκεια που υποστηρίζουν να είναι. Στις περισσότερες περιπτώσεις ενδεχομένως είστε σε καλύτερη θέση είτε αναβαθμίζοντας την RAM, κλείνοντας ή update εφαρμογές που κάνουν χρήση εκτεταμένης ποσότητας RAM (τις εντοπίζετε στο Activity Monitor στην στήλη Real Mem).

Ενίοτε αυτά τα utilities μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις επιδόσεις του συστήματος, διαγράφοντας τελείως τα περιεχόμενα της “inactive” memory. (η μπλε πίτα στα screen shots). Σ’ αυτή τη μνήμη λοιπόν φυλάσσονται δεδομένα, που δεν χρησιμοποιούνται από κανένα active process. Όμως όταν το σύστημα χρειασθεί να φορτώσει τα δεδομένα που φυλάσσονται στην μνήμη, την ενεργοποιεί εκ νέου αντί να τα φορτώσει εξ υπαρχής.

Για παράδειγμα σε restart και στη συνέχεια άνοιγμα μιας εφαρμογής, η εφαρμογή θα χρειασθεί μερικά δευτερόλεπτα για να φορτώσει. Όταν όμως στη συνέχεια κλείσετε την εφαρμογή και την ανοίξετε αμέσως θα φορτωθεί πολύ πιο γρήγορα. Ατό συμβαίνει διότι το σύστημα φύλαξε τα περιεχόμενα της εφαρμογής στην inactive memory.

Όμως το utility θα υποχρεώσετε το σύστημα να αδειάσει σχεδόν στο σύνολο της την inactive memory, οπότε για τις εφαρμογές που φορτώνονται ξανά απαιτείται περισσότερος χρόνος.

Παρά τα μειονεκτήματα τους τα utilities έχουν και κάποια οφέλη. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλουν στον εντοπισμό ύποπτων εφαρμογών για διαρροή μνήμης.

Όταν δηλαδή η πλειοψηφία των εφαρμογών σας αναλώνουν ένα μικρό όγκο RAM όμως ξαφνικά μια ή δύο αναλώνουν αδιάλειπτα μεγάλο όγκο, τότε υπάρχει η πιθανότητα η εφαρμογή να παρουσιάζει “διαρροή μνήμης”.

Αυτό συμβαίνει όταν η RAM δεσμεύεται συνεχώς από το σύστημα και δεν απελευθερώνεται ποτέ από την εφαρμογή. Συνεπώς το footprint συνεχώς αυξάνει, μέχρις ότου δεν υπάρχει πλέον RAM προς χρήση.

Μερικές φορές, πραγματικές διαρροές μνήμης εντοπίζονται δύσκολα όμως ένα utility μπορεί να βοηθήσει δείχνοντας ποιες εφαρμογές εμφανίζουν διαρροές και ποιες όχι. Αν μια εφαρμογή λοιπόν αρνείται να απελευθερώσει inactive μνήμη παρ’ ότι το utility έχει τρέξει, τότε πιθανόν παρουσιάζει διαρροή.

▲ Επαναλαμβανόμενα κολλήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ενδεικτικά ακριβώς ανά 60’), μπορεί να προκαλούνται από utilities για καθάρισμα (purge) της μνήμης όπως τα Memory Cleaner, Flush Memory αλλά και εφαρμογές για συντήρηση του OS X που προσφέρουν και τέτοια λειτουργία όπως το Coctail.

Related posts :

[Via MacFixIt]

One comment on “Memory (RAM) – cleaning utilities, τι πρέπει να γνωρίζετε”

  1. suicico says:

    Είναι αυτό που λέμε. Το να βλέπεις καμπόση ελεύθερη μνήμη δεν σημαίνει ότι είναι κάτι καλό, ελεύθερη μνήμη = τζάμπα μνήμη.
    Είναι δηλαδή μνήμη που απλα είναι ελεύθερη το θέμα είναι να γίνεται σωστά η διαχείριση από το λειτουργικό και τις εφαρμογές ώστε να χρησιμοποιείται όση μνήμη έχουμε (με σωστό τρόπο)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *