a blog for first time Mac users

Tips σε αρχάριους για setup του Mac

March 18th, 2012 0 comments

Σαν νέος στον κόσμο των Mac, ίσως να προβληματίζεστε για το πως μπορείτε να “στήσετε” σωστά το καινούριο σας απόκτημα. Ο οδηγός θα προσπαθήσει να σας διευκολύνει για ένα μινιμαλιστικό αρχικό setup, ώστε το μηχάνημα κατά κύριο λόγο να γίνει ασφαλές και λειτουργικό.

Στη συνέχεια ανατρέχοντας σε πληθώρα άρθρων, θα βρείτε προτάσεις για ανάπτυξη του συστήματος κι όχι μόνο. Οι διαδικασίες που περιγράφονται πιο κάτω -κάποιες από αυτές με επουσιώδεις διαφοροποιήσεις- ισχύουν και για τις επόμενες του Mavericks versions του OS X.

Ολοκλήρωση εγκατάστασης του OS X

Το μηχάνημα έρχεται με προ-εγκατεστημένο (pre-installed) το λειτουργικό σύστημα ενώ για ολοκλήρωση της εγκατάστασης ακολουθείτε τα βήματα του άρθρου Setup OS X Mavericks σε καινούριο Mac, ή του άρθρου Setup macOS Mojave σε καινούριο Mac, ή setup καινούριου Mac στο macOS Catalina.

Για τα νέας γενιάς Μ1 μηχανήματα, δείτε το άρθρο setup καινούριου “M1” Mac.

✓ Σε μεταχειρισμένο ή εκθεσιακό μηχάνημα, συμβουλευθείτε το άρθρο : Setup μεταχειρισμένου Mac.

Με ολοκλήρωση της εγκατάστασης λοιπόν, προχωρείτε με τις παρακάτω απλές ενέργειες·

1. Πληκτρολόγιο

Δείτε το άρθρο· εναλλαγή γλώσσας γραφής & τονισμός λέξεων στο macOS.

2. Finder

Ο Finder -το εικονίδιο με τα χαμογελαστά πρόσωπα στο Dock– είναι ο file manager του OS X. Θα πρέπει λοιπόν να προβείτε σε μερικές ρυθμίσεις ώστε να είναι πλέον ορατά σημαντικά επιμέρους στοιχεία, όπως ο σκληρός δίσκος (Macintosh HD), το Sidebar κλπ. Περισσότερα στο άρθρο Διαχείριση του Finder.

3. Setup της σύνδεσης Internet

α. Αρχικά κάνετε το setup της ενσύρματης σύνδεσης. Συνδέετε λοιπόν το μηχάνημα στο router και ακολουθείτε τις οδηγίες του provider (για browser κάνετε χρήση του Safari, που περιγράφεται παρακάτω). Με το πέρας του setup πηγαίνετε  ▹ Προτιμήσεις συστήματος ▹ Δίκτυο, όπου όταν όλα πάνε καλά θα πρέπει να δείτε την οθόνη.

4. Για την ασύρματη (Wi-FI) σύνδεση μπορείτε να συμβουλευθείτε το άρθρο Setup του OS X Wi-Fi.

5. Setup του Apple Mail

Για να λαμβάνετε ή να στέλνετε e-mails, πρέπει να σετάρετε το mail.app της Apple. Περισσότερα στο άρθρο Setup του Apple Mail.

6. Χρήση browser

Στο OS X είναι ενσωματωμένος ο Safari, ένας εξαιρετικός browser. Για να τον χρησιμοποιήσετε και μέχρι να εξοικειωθείτε με το μηχάνημα δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση από πλευράς σας.

7. Firewall

Για να ενισχύσετε το επίπεδο ασφάλειας στο Mac με απλές διαδικασίες αρκεί να ενεργοποιήσετε (όχι απαραίτητα) το Firewall, μια διάταξη ασφάλειας στο OS X που μπλοκάρει εισερχόμενες συνδέσεις. Λεπτομέρειες στο άρθρο Διαχείριση του Firewall στο OS X

8. Δημιουργία εφεδρικού admin account

Για πρακτικούς, για λόγους ασφαλείας αν θέλετε, συνιστάται η Δημιουργία ενός εφεδρικού admin account (υπενθυμίζεται ότι το κύριο admin account δημιουργείται κατά το setup του OS X).

9. Ενεργοποιείτε την Keychain Access (κλειδοθήκη)

Ενεργοποιείτε την Keychain Acces για άνετη πρόσβαση σε ιστοσελίδες που είστε εγγεγραμένος σαν μέλος. Περισσότερα στα άρθρα Keychain Access (κλειδοθήκη) στο Mac OS X και Setup της iCloud Keychain (κλειδοθήκη) στο OS X Mavericks.

10. Δημιουργία της Apple ID σας

Η Apple ID είναι ένα user name, αλλά και απαραίτητο σύστημα πιστοποίησης σε συναλλαγές σας με την Apple. Περισσότερα στο support document.

11. Setup του iCloud

Το iCloud είναι μια υπηρεσία της Apple που αποθηκεύει στα servers της εταιρίας ή στα “σύννεφα” μουσική, φωτογραφίες, αρχεία κ.ά. Περισσότερα στο άρθρο Setup του iCloud.

12. Backup το σύστημα

Βασική παράμετρος για ασφάλεια του συστήματος είναι η τακτική λήψη backup, ενώ συνιστάται να μην την παραβλέψετε ή να την υποτιμήσετε. Περισσότερα στο άρθρο Ενεργοποίηση του Time Machine

Τελειώσατε, μπορείτε πλέον να χρησιμοποιήσετε με άνεση αλλά και με ασφάλεια το νέο σας απόκτημα.

❖ Σε καινούρια μηχανήματα προσφέρονται στο App Store δωρεάν οι παρακάτω εφαρμογές που αναμφίβολα θα συμβάλουν θετικά στην παραγωγικότητα σας·

  • iPhoto ή Photos  – επεξεργασία φωτογραφίας
  • iMovie – επεξεργασία video
  • GarageBannd – δημιουργία μουσικής
  • Pages – ένας εξαιρετικός, υψηλού επιπέδου κειμενογράφος
  • Numbers – δημιουργία υπολογιστικών φύλων (spreadsheets), υψηλών απαιτήσεων
  • Keynote – δημιουργία παρουσιάσεων

Ενώ, για σύνταξη ενός εγγράφου ακόμη και επαγγελματικού επιπέδου είναι διαθέσιμος ο κειμενογράφος TextEdit. Η δε iSquare προσφέρει δωρεάν έναν πολύ καλό Ελληνικό ορθογράφο. Το κατεβάζετε από εδώ, με εισαγωγή του email σας.

Είναι δε διαθέσιμες και άλλες εφαρμογές, ενδεικτικά οι Contacts, το Disk Utility μεταξύ άλλων για διαχείριση σκληρών δίσκων, Messages, Activity Monitor,  ή το Preview μεταξύ άλλων για διαχείριση στιγμιότυπων (screen shots), Υπομνήσεις (reminders), που μπορείτε να αξιολογήσετε στην πορεία.

Γενικές συστάσεις :

● Το Mac δεν χρειάζεται antivirus utilities (malware scanners), υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τηρούνται κάποιες βασικές αρχές ασφάλειας. Περισσότερα στο άρθρο διαχείριση κακόβουλου λογισμικού (malware) στο Mac OS X.

● Αποφύγετε την εγκατάσταση cleaners, όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό αλλά μπορεί ακόμη και να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα. Λεπτομέρειες στο άρθρο σχετικά με τους Cleaners for Mac.

● Το Mac έρχεται με τις συνοδευτικές εφαρμογές. Για να κατεβάσετε κάποια εφαρμογή από το δίκτυο, συνιστάται η επιλογή του App Store, ή sites των πιστοποιημένων developers -ιδιαίτερα για free εφαρμογές. Δείτε και το άρθρο Gatekeeper.

Όσο αφορά στην διαχείριση εφαρμογών, δείτε τα άρθρα εγκατάσταση (install) εφαρμογών και απεγκατάσταση (unistall) εφαρμογών.

● “ΝΑΙ” & “ΌΧΙ” στη διαχείριση του Mac OS X

Λεπτομέρειες στο άρθρο.

● Καλύψεις του μηχανήματος

Η απόδειξη αγοράς του Mac αποτελεί διεθνή εγγύηση για ένα χρόνο από την ημερομηνία αγοράς. Περισσότερα στο Support Document.

Τελευταία ενημέρωση· 12.4.2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *