macnotes.gr
a blog for first time Mac users

Το admin account μεταβλήθηκε σε standard account ;

May. 24th 2012 0 comments

Σε αλλοίωση του directory structure στο admin account μπορεί να προκύψει αδυναμία για μεταβολή σε διατάξεις (configuration options) και σε πόρους που ήταν πρότερον προσπελάσιμα. Ένα παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς είναι παρ’ ότι ένα admin account εμφανίζεται σαν τέτοιο, αδυνατεί να πιστοποιηθεί για login στο μηχάνημα, για αλλαγές στον Finder, ή πιστοποίηση για εγκατάσταση εφαρμογής ή ακόμη για αλλαγή της φωτό στο log-in window.


.

▲ Αν το θέμα περιορίζεται μόνο στην αδυναμία πιστοποίησης, συμβουλευθείτε το άρθρο ανάκτηση του admin password.

• Αντιμετώπιση :

Θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα νέο admin account που θα κληρονομήσει το User folder του προβληματικού. Θα πρέπει δε να είναι διαθέσιμο -αλλά όχι απαραίτητα- τουλάχιστον ένα standard ή εφεδρικό admin account.

1. Όταν είναι διαθέσιμο ένα εφεδρικό standard ή admin account

Πηγαίνετε  > Log Out …, επιλέγετε το εφεδρικό admin account George 2, πιστοποιηθείτε και Enter για login σε αυτό σαν current user (admin).


.

Πηγαίνετε System Preferences > System > Users & Groups, click το λουκέτο, πιστοποιηθείτε, επιλέγετε το προβληματικό admin account (George) και click το [-] για να το διαγράψετε.

Τικάρετε το radio button Don’t change the home folder και click Delete User.

β. Με την διαδικασία διαγράφηκε ο user από το directory του συστήματος, όμως έμειναν άθικτες οι ρυθμίσεις και data του λόγω διατήρησης του home folder του (σαν Deleted) στον /Macintosh HD/Users. Διορθώνετε λοιπόν το όνομα με διαγραφή μόνο του (Deleted), ενώ θα ζητηθεί πιστοποίηση.


.

γ. Πηγαίνετε και πάλι στα Users & Groups και δημιουργείτε ένα admin account George χρησιμοποιώντας ακριβώς το ίδιο Full Name του διαγραφέντος account. Στο πεδίο Account Name, συμπληρώνεται αυτόματα το όνομα. Όμως, αν στο διαγραφέν account το έχετε μεταβάλει, θα πρέπει να βάλετε το όνομα που είχατε επιλέξει.

δ. Όταν όλα πάνε καλά, θα αναδυθεί ένα warning με την επιλογή για χρήση του home folder που διορθώσατε για το νέο account. Click Use Existing Folder και τελειώσατε. Κάνετε δε Log Out – Log In για επιβεβαίωση ότι το account λειτουργεί.

2. Σε απουσία ενός εφεδρικού, λειτουργικού account

α. Reboot σε Single-User mode κρατώντας πατημένα τα πλήκτρα cmd-S, οπότε θα εμφανισθεί η οθόνη.

Σημείωση : Προτού κάνετε reboot, καταγράφετε τις εντολές που αναφέρονται παρακάτω, ενώ τις πληκτρολογείτε διαδοχικά, ώστε να γίνει mount των file systems σε read/write και για να διαγραφεί το OS X setup “complete” flag.

mount -uw /
rm /var/db/.AppleSetupDone
●  shutdown -h now

Ανοίγετε το μηχάνημα και ακολουθείτε την διαδικασία :

  • Δημιουργείτε ένα admin account, διαφορετικού ονόματος από αυτού που θα διαγραφεί.
  • Διαγράφετε το προβληματικό account με τικάρισμα και πάλι του radio button Don’t change the home folder.
  • Πηγαίνετε /Macintosh HD/Users και αλλάζετε όλο το όνομα το home folder (Deleted), με το όνομα του νέου account.
  • Όταν όλα πάνε καλά, θα αναδυθεί ένα warning (όπως στο βήμα 1δ) με την επιλογή για χρήση του home folder για το νέο account. Click Use Existing Folder και τελειώσατε. Κάνετε Log Out – Log In για επιβεβαίωση ότι το account λειτουργεί.

Σημείωση 1 : σε κάθε περίπτωση προτού προχωρήσετε στην διαδικασία μεριμνάτε για ένα Time Machine backup.

Σημείωση 2 : Με το πέρας των διαδικασιών επιλέγετε ένα οποιοδήποτε αρχείο, cmd-I και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει η ένδειξη “Fetching”. Διαφορετικά θα πρέπει να τρέξετε ένα reset των Home Folder permissions. Περισσότερα στον οδηγό.

Related posts :

0 comments Add a comment


No comments yet.

Add a Comment





reset all fields