a blog for first time Mac users

Έλεγχος καλής λειτουργίας σε μεταχειρισμένο Mac, πριν την αγορά

July 20th, 2012 0 comments

Αναμφίβολα τα Mac’s είναι στιλάτα, δημοφιλή μηχανήματα όμως διατίθενται σε τιμές που για κάποιους υποψήφιους αγοραστές μπορεί να είναι ακόμη και απαγορευτικές. Μια εναλλακτική λοιπόν για να αποκτήσει κανείς ένα Mac είναι να στραφεί στην αγορά μεταχειρισμένων μηχανημάτων.

Μεταχειρισμένα μηχανήματα λοιπόν -αποκαλούμενα ελεγμένα ή refurbished– μπορεί να βρει κανείς σε Apple resellers, συνήθως με εγγύηση ενός έτους. Επίσης μπορεί να βρει από ιδιώτες, που πουλούν το παλιό τους μηχάνημα.

Στην δεύτερη περίπτωση συνιστάται να ελέγξετε το μηχάνημα, να βεβαιωθείτε ότι δουλεύει σωστά, ότι δεν χρειάζεται επισκευή, ή μέχρι πότε για το συγκεκριμένο μοντέλο υποστηρίζεται για επισκευές hardware από το service. Ενώ χρήσιμες πληροφορίες σ’ αυτή την κατεύθυνση προσφέρει το Mactracker.

Συνιστάται να αποφεύγεται αγορά μηχανήματος παλαιότερου των τριών-τεσσάρων ετών, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιο από τα επερχόμενα upgrades του Mac OS X να μην το υποστηρίζει πλέον. Ενδεικτικά, δείτε το άρθρο Απαιτήσεις συστήματος του OS X 10.8 Mountain Lion. Πάντως η σύσταση δεν μπορεί να είναι απόλυτη, με τη έννοια των αναγκών και της οικονομικής δυνατότητας του αγοραστή.

Αν είστε νέος χρήστης Mac computer, ίσως να μην είστε σε θέση να τρέξετε τις πιο κάτω διαδικασίες. Συνιστάται λοιπόν να απευθυνθείτε σε κάποιο εξουσιοδοτημένο service για έλεγχο του μηχανήματος.

Διαδικασία ελέγχου :

1. Startup

Αρχικά startup ή restart το μηχάνημα, οπότε θα πρέπει να εμφανισθούν διαδοχικά η γκρίζα οθόνη με το Apple logo, το περιστρεφόμενο γκρίζο γρανάζι και τέλος το Desktop, ή επιφάνεια εργασίας αν προτιμάτε. Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να διαρκέσει πάνω από 30-60″ από το άκουσμα του ήχου εκκίνησης (startup chime). Λεπτομέριες στο άρθρο.

• Αν παρ’ ελπίδα εμφανισθεί το “beach ball”, πιθανόν κάτι να μην πηγαίνει καλά. Λεπτομέρειες στα άρθρα PRAM battery και Σχετικά με το επίμονο περιστρεφόμενο “beach ball”. Γενικότερα, αν η διαδικασία δεν εξελιχθεί ομαλά, συνιστώνται δεύτερες σκέψεις για επιλογή του μηχανήματος.

2. Έλεγχος της RAM, της ηλικίας του μηχανήματος και της κατάστασης της μπαταρίας

Πηγαίνετε  > About This Mac, όπου τόσο στο OS Lion αλλά και σε παλαιότερα λειτουργικά βλέπετε την version του λειτουργικού, το τύπο του επεξεργαστή και την εγκατεστημένη μνήμη (RAM) του συστήματος. Click More Info.

Βλέπετε πλέον την ηλικία (Mid 2011), αλλά και διάφορα στοιχεία του μηχανήματος. Click System Report.

Πηγαίνετε Hardware > Power όπου μεταξύ άλλων βλέπετε το Cycle Count και το Condition της μπαταρίας, ενώ οι μπαταρίες της Apple διαρκούν ανάλογα με τον τύπο του μηχανήματος μεταξύ 300 και 1.000 κύκλων φόρτισης, όπως μπορείτε να δείτε στο support document.

Όσο λιγότεροι οι κύκλοι λοιπόν τόσο το καλύτερο, χωρίς όμως αυτό να είναι πάντοτε απόλυτο. Αν δηλαδή το MacBook είναι σε αχρησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρ’ ότι οι κύκλοι είναι λίγοι μπορεί η μπαταρία να έχει χάσει σε χωρητικότητα.

3. Έλεγχος για φθορές

Ιδιαίτερα σε MacBooks ελέγχετε σχολαστικά το μηχάνημα για φθορές. Ελέγχετε τις κεφαλές των βιδών που συγκρατούν την κάσα για παραμορφώσεις, κάτι που υποδηλώνει αδρή μεταχείριση τους κατά την αλλαγή RAM modules ή δίσκου. Τυχόν γρατζουνιές συμβαίνουν, όμως βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει στρέβλωση του πλαίσιου.

Συμπληρωματικά, ελέγχετε τους μεντεσέδες. Η οθόνη πρέπει να κλείνει ομαλά και να εφαρμόζει στην κάσα, ενώ ιδιαίτερα όταν το μηχάνημα είναι σε οριζόντια θέση πρέπει να παραμένει σταθερή υπό κάθε γωνία θέασης.

4. Έλεγχος για firmware password

Είναι μια διάταξη ασφαλείας του OS X που δεν επιτρέπει boot στο σύστημα από εξωτερικά media ή με χρήση εξειδικευμένων boot modes, χωρίς login password. Λεπτομέρειες στο άρθρο.

5. Έλεγχος της οθόνης

Ανοίγετε ένα νέο (New) έγγραφο TextEdit, οπότε έχετε μια μετακινούμενη λευκή επιφάνεια για έλεγχο ότι όλα τα pixels της οθόνης δουλεύουν σωστά. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και το free Screen Utility, διαθέσιμο μέσω του Mac App Store.

6. Έλεγχος του πληκτρολόγιου

Απλά πληκτρολογείτε διάφορους χαρακτήρες σε ένα έγγραφο TextEdit. Για πιο ενδελεχή έλεγχο, ανοίγετε το System Keyboard Viewer και ελέγχετε ότι και εδώ τα πλήκτρα δουλεύουν κανονικά. (Επιλέγετε Show Keyboard Viewer και πατάτε το πλήκτρο alt).


.

7. Έλεγχος του trackpad

Βεβαιωθείτε ότι κάνει σωστό click και ομαλό tracking. Μερικές φορές, το trackpad μπορεί να φθαρεί και ακόμη με ανεπαίσθητη πίεση να κάνει click. Τα multi-touch trackpads είναι κατασκευασμένα από γυαλί και φθείρονται δύσκολα, όμως μιας και όλα μπορεί να συμβούν τα ελέγχετε και ιδιαίτερα τις γωνίες τους.

8. Έλεγχος των Firewire, USB και audio ports

Συνδέετε το emergency drive στα USB ports του μηχανήματος και βεβαιωθείτε ότι το αναγνωρίζουν. Όσο αφορά στο Firewire port, βεβαιωθείτε ότι το μηχάνημα συνδέεται ενσύρματα στο δίκτυο.

Για έλεγχο των εισόδων-εξόδων ήχου, δείτε το άρθρο. Εφ’ όσον διαθέσιμα, έχετε μαζί σας ένα εξωτερικό μεγάφωνο και ένα εξωτερικό μικρόφωνο.

9. Έλεγχος της iSight camera

Σε iMacs και MacBooks, απλά ανοίγετε το Apple Photo Booth.

10. Έλεγχος του optical drive

Έχετε μαζί σας ένα movie DVD, ένα music CD και ένα άγραφο CD/DVD. Βεβαιωθείτε ότι το movie DVD και το music CD σας διαβάζονται αλλά και ότι το κενό CD/DVD γράφεται κανονικά.

11. Έλεγχος του δίσκου (Macintosh HD)

Μπορείτε να χρησιμοποιήστε το OS X Disk Utility (/Applications/Utilities). Βεβαιωθείτε ότι είναι εν τάξει το SMART Status, ενώ τρέχετε την ρουτίνα Verify Disk που θα δείξει την ακεραιότητα ή όχι του δίσκου.

12. Έλεγχος στα system settings

Σε μερικά MacBooks περιλαμβάνονται δύο επεξεργαστές γραφικών (GPU). Πηγαίνετε  > System Preferences > Energy Saver και εφ’ όσον η επιλογή είναι διαθέσιμη τρέχετε το σύστημα με on/off την “Automatic graphics switching” κάτι που θα κάνει “αλερετούρ” μεταξύ των GPUs. Το ελέγχετε και μέσω του System Information/Graphics/Displays.


(Credit : screen shot by Topher Kessler/CNET)

13. Hardware Test

Τελικά, όταν το σύστημα φαίνεται να συμπεριφέρεται σωστά μετά από την εφαρμογή των παραπάνω tests, μπορεί να υφίστανται ακόμη υποκείμενα θέματα με hardware sensors και στοιχεία. Για έλεγχο τους, η Apple περιλαμβάνει στο OS X μια σουίτα hardware test. Εφ’ όσον λοιπόν το μηχάνημα τρέχει το OS X Lion, δείτε τον οδηγό.

Σε συστήματα OS X Leopard ή Snow Leopard θα πρέπει να το τρέξετε από το δεύτερο Install DVD που συνοδεύει το μηχάνημα. Εισάγετε το DVD στο drive και restart με πατημένο το πλήκτρο C, ώστε το μηχάνημα να κάνει boot από το DVD. Αναζητείτε το Apple Hardware Test και το τρέχετε σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία.

Συμπερασματικά :

Σε κάθε περίπτωση κι εφ’ όσον το μηχάνημα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας, ή αποφασίσετε να το αποκτήσετε αν προτιμάτε :

  • Εφ’ όσον τρέχει το OS X Leopard ή Snow Leopard θα πρέπει να παραλάβετε και δυο Install DVDs.
  • Εφ’ όσον τρέχει το OS X Leopard, για να το αναβαθμίσετε σε Snow Leopard θα πρέπει ή να το πάτε στο service (συνιστάται) ή να αγοράσετε το retail DVD του Snow Leopard από το Amazon για παράδειγμα.
  • Εφ’ όσον στο μηχάνημα τρέχει το OS X Snow Leopard μπορείτε να το αναβαθμίσετε απ’ ευθείας σε Mountain Lion, εφ’ όσον βέβαια υποστηρίζεται όπως αναφέρεται στην αρχή του άρθρου. Τονίζεται, ότι για να τρέξει ικανοποιητικά το Lion αλλά και το Mountain Lion απαιτείται μνήμη RAM 4GB. Για λεπτομέρειες σε ενδεχόμενη αναβάθμιση της RAM μπορείτε να ανατρέξετε τον οδηγό Upgrade της RAM – [how-to].
  • Εφ’ όσον τρέχει το OS X Lion, συνιστάται να συνοδεύεται από ένα flash drive του Lion Recovery Disk Assistant ή ένα OS X Lion Install Disk.

Σύσταση : Συνιστάται να διαγράψετε τα πάντα στον δίσκο και να στήσετε το σύστημα εξ υπαρχής με την δική σας “καθαρή” εγκατάσταση.

Λεπτομέρειες για εγκατάσταση του OS X Lion μπορείτε να βρείτε στον οδηγό Setup μεταχειρισμένου – εκθεσιακού Mac.

Για εγκατάσταση του OS X Snow Leopard δείτε εδώ, ενώ για το OS X Leopard δείτε εδώ.

Related posts :

Update :

Μια πολύ όμορφη, Ελληνική προσπάθεια, ξεκίνησε προ ημερών στο δίκτυο. Ακούει στο όνομα iwant2.gr, πρόκειται δε για μια σελίδα αγγελιών με μεταχειρισμένα Apple Devices όπου μπορεί κανείς να καταχωρήσει δωρεάν την αγγελία πώλησης, ή ίσως να βρει το μηχάνημα της αρεσκείας του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *