macnotes.gr
a blog for first time Mac users

Η εντολή “Move to Trash” διαγράφει άμεσα τα αρχεία

Jan. 24th 2013 0 comments

Κατά κανόνα, με την εντολή “Move to Trash” στο εικονίδιο ενός αρχείου ή στον Finder ή σύροντας στον κάδο το αρχείο(α) μεταφέρεται στον κάδο όπου και παραμένει μέχρις ότου ενεργοποιηθεί η εντολή “Empty Trash” ή “Secure Empty Trash” ώστε να διαγραφεί.


.

.

Όμως μπορεί να ανακύψει θέμα όπου το αρχείο(α) διαγράφεται άμεσα χωρίς δηλαδή ενεργοποίηση των προαναφερόμενων εντολών ενώ το trash can παραμένει κενό. Το θέμα προκαλείται από αλλοίωση των permissions του Trash folder.

A. Αντιμετώπιση μετά από χρήση της εντολής “Empty Trash” :

Πηγαίνετε /Applications/Utilities, ανοίγετε το Terminal και copy/paste την εντολή·

ls -alF

οπότε στην λίστα θα δείτε τα permissions του .Trash ή Trash folder.

Όπου, σε επιβεβαίωση αλλοίωσης των permissions στο Trash folder, το Username μετά το drwx “Grorge” θα πρέπει να μην ταυτίζεται με το Usename σας “User” και ενδεχομένως να μην αναφέρεται “staff“·

Οπότε copy/paste την εντολή στο Terminal με το username σας (τηρείτε στα κενά μετά το R και πριν το .Trash).

sudo chown -R το username σας .Trash

Πατάτε Return, πιστοποιηθείτε (δεν θα δείτε κάτι) και πατάτε ξανά Return οπότε θα επιστρέψετε στο Terminal prompt. Κλείνετε τo Terminal και ελέγχετε αν το θέμα εξέλιπε.

B. Αντιμετώπιση μετά από χρήση της εντολής “Secure Empty Trash” :

Κάθε φορά λοιπόν που θελήσετε να μεταφέρετε ένα αρχείο(α) στο trash can ζητείται πιστοποίηση, ενώ μετά το click στο ΟΚ το αρχείο διαγράφεται άμεσα και το trash can παραμένει κενό.

1. Πηγαίνετε Finder > Preferences > Advanced και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τικαρισμένο το box “Empty trash securely”.

2. Πηγαίνετε στο Sidebar του Finder, επιλέγετε το εικονίδιο του Home Folder, cmd-I και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι κλειδωμένο και ότι έχετε Read & Write permissions.

3. Πηγαίνετε /Applications/Utilities folder, ανοίγετε το Terminal, copy/paste τη εντολή και Enter·

mkdir ~/.Trash

Οπότε θα πρέπει να εμφανισθεί το μήνυμα “File exists”.

Copy/paste τη εντολή και Enter, οπότε θα ζητηθεί πιστοποίηση και Enter ξανά.

sudo chown $UID ~/ .Trash

Copy/paste τη εντολή και Enter. Log Out – Log In ή Restart το Mac.

chmod u+rwx ~/.Trash

Related post : Σχετικά με την λειτουργία του Trash Can

0 comments Add a comment


No comments yet.

Add a Comment





reset all fields