macnotes.gr
a blog for first time Mac users

Κατά την μετακίνηση αρχείων στο κάδο (trash can), το σύστημα απαιτεί password

Jan. 24th 2013 1 comments

Όταν σύρετε ένα αρχείο(α) στον κάδο κι εφ’ όσον έχετε ενεργοποιήσει την εντολή “Show warning before emptying the Trash”·

εμφανίζεται το warning, οπότε με click στο “Empty Trash” το αρχείο διαγράφεται.

Σε περίπτωση όπου ζητείται password, χωρίς να έχετε ενεργοποιήσει την εντολή, πηγαίνετε  > System Preferences > Security & Privacy και ελέγχετε αν είναι ενεργοποιημένο το FileVault. Αν ναι, συμβιβάζεστε με την συμπεριφορά. Επίσης, ελέγχετε αν τυχόν στον λογαριασμό είναι ενεργοποιημένο το Parental Controls.

Αν το FileVault και το Parental Controls δεν είναι ενεργοποιημένα, υπάρχει θέμα με τα .Trash permissions, όπου το Trash μπορεί να παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά. Όπως για παράδειγμα, ενώ δίνετε την εντολή “Empty Trash” ο κάδος να μην αδειάζει.

α. Πηγαίνετε /Applications/Utilities, ανοίγετε το Terminal και paste την εντολή·

ls -al

οπότε στην λίστα θα δείτε τα permissions του .Trash στο κόκκινο περίγραμμα.

Εφ’ όσον το Username μετά το “drwx” (Grorge) δεν ταυτίζεται με το Usename σας (User)·

paste την εντολή στο Terminal με το username σας (τηρείτε στα κενά μετά το R και πριν το .Trash).

sudo chown -R το username σας .Trash

Πατάτε Return, πιστοποιηθείτε (δεν θα δείτε κάτι) και πατάτε ξανά Return οπότε θα επιστρέψετε στο Terminal prompt. Κλείνετε τo Terminal και ελέγχετε αν το θέμα εξέλιπε.

β. Σε περίπτωση που στο προηγούμενο βήμα το Username μετά το “drwx” ταυτίζεται με το Username σας, τότε πρέπει να επισκευάσετε είτε τα system permissions ή/και τα home folder permissions.

Update :

1. Αν παρ’ ελπίδα μετά την εντολή sudo chown yourusername .Trash που αναφέρει στα comments ο φίλος Virus προκύψει το σφάλμα “No such file or folder”, paste την εντολή mkdir ~/.Trash ώστε να γίνει αναγνωρίσιμο το Trash folder και Enter, τρέχετε ξανά την εντολή και πρέπει να είστε εν’ τάξει.

2. Μια ακόμη προσέγγιση· πηγαίνετε /Macintosh HD ▹ Users, επιλέγετε το User και cmd-I, όπου δίπλα από το User θα πρέπει να δείτε “Read & Write”. Click το λουκέτο, πιστοποιηθείτε, click το γρανάζι, επιλέγετε “Apply to enclosed items” και click OK.


.

.

Related post : Σχετικά με την λειτουργία του Trash Can

1 comment Add a comment

  1. Virus

    Το πρόβλημα σ εμένα λύθηκε με την εντολή

    sudo chown yourusername .Trash

    https://discussions.apple.com/thread/3206871?start=75&tstart=0


Add a Comment





reset all fields