a blog for first time Mac users

Ανάκτηση του Firmware Password

August 24th, 2013 0 comments

Σε αγορά μεταχειρισμένου Mac “ως έχει”, δηλαδή όπως έχει διαμορφωθεί από τον προηγούμενο κάτοχο, μπορεί σε προσπάθεια για boot μέσω του Startup Manager (§β) ή του Recovery Partition, να εμφανίζεται η οθόνη και να απαιτείται login password.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ενεργοποιημένο το firmware password, μια διάταξη ασφαλείας του OS X που δεν επιτρέπει boot στο σύστημα από εξωτερικά media ή με χρήση εξειδικευμένων boot modes, χωρίς login password.

Διευκρινίζεται ότι το firmware password είναι αυτόνομο, δεν σχετίζεται δηλαδή με το admin password.

Αν παρ’ ελπίδα δεν μπορέσετε να πληροφορηθείτε το password, τότε :

α. Τα παρακάτω μηχανήματα μπορεί να τα ξεκλειδώσει -με πιστοποίηση ιδιοκτησίας- μόνο το service με χρήση ειδικού κωδικού.

  • MacBook Air (Late 2010 and later)
  • MacBook Pro (Early 2011 and later)
  • MacBook Pro with Retina display (all models)
  • iMac (Mid 2011 and later)
  • Mac mini (Mid 2011 and later)
  • Mac Pro (Late 2013)
  • MacBook (Retina, 12-inch, all models)
  • iMac Pro (Late 2017)

β. Σε όσα μηχανήματα δεν αναφέρονται στην λίστα, με αφαίρεση ενός RAM module ώστε να μεταβληθεί ο όγκος της φυσικής μνήμης, το επακόλουθο reset της NVRAM απενεργοποιεί το password.

  • Κλείνετε το μηχάνημα και αφαιρείτε ένα από τα RAM modules (ή το μοναδικό)
  • Ανοίγετε το μηχάνημα και μόλις ακούσετε το “bong” κρατάτε πατημένα τα πλήκτρα command-alt-P-R και περιμένετε να ακουστεί για δύο ακόμη φορές
  • Αφήνετε τότε τα πλήκτρα ώστε το Mac να ξεκινήσει πλέον κανονικά
  • Κλείνετε το μηχάνημα και επαναφέρετε το module στη θέση του

Όταν σας δοθεί το password από τον πωλητή :

Startup το μηχάνημα με πατημένα τα πλήκτρα command-R για μετάβαση στο recovery partition, πιστοποιηθείτε και στη συνέχεια επιλέγετε Firmware Password Utility.

Click Change Password και click Turn Off Firmware Password για να το απενεργοποιήσετε.

Πιστοποιηθείτε και click Turn Off Password.

Click Quit Firmware Password Utility, στη συνέχεια πηγαίνετε  > Restart και η διαδικασία ολοκληρώθηκε.

Τελευταία ενημέρωση· 15.1.2018

Related posts :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *