a blog for first time Mac users

Αντιμετώπιση του adware (ανεπιθύμητες διαφημίσεις)

May 7th, 2014 0 comments

Το blog The Safe Mac μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ο μπούσουλας για αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν να κάνουν με κακόβουλο λογισμικό (malware). Ενώ δίνει λύσεις και για το adware που δεν μπορεί να θεωρηθεί συλλήβδην σαν malware αφού βρίσκεται στην γραμμή, στο όριο μεταξύ νόμιμου software και malware.

To blog λοιπόν έχει ήδη δημοσιεύσει το ενδιαφέρον άρθρο Adware Removal Guide ενώ επιμελήθηκε και ένα δικό του Adware Removal Tool (script) για ριζική αντιμετώπιση του θέματος adware, όπως περιγράφεται πιο κάτω.

Ενώ από το 2015 έχει μετονομασθεί σε Malwarebytes, που συνιστάται να επιλέξετε αντί του script.

Από που προέρχεται το adware ;

Συχνά έρχεται ενσωματωμένο σε installers άλλων εφαρμογών. Ενίοτε αυτό οφείλεται στην προσκόλληση του σε ένα γνήσιο (αυθεντικό) software από ένα ανενδοίαστο download site. Ενώ μπορεί και ο developer να έχει επιλέξει ώστε ο installer της εφαρμογής του να επιτρέπει χρήση του από τον adware developer. Επίσης, μπορεί να εγκατασταθεί με δόλιο τρόπο παριστάνοντας κάτι που δεν είναι, πρακτικά παραπλανώντας τον χρήστη ώστε να το εγκαταστήσει.

Ποια είναι τα συμπτώματα ;

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα του adware είναι η εμφάνιση στην οθόνη διαφημίσεων ενώ δεν θα έπρεπε. Συχνά δε το adware μεταβάλει το home page του browser και τις ρυθμίσεις της μηχανής αναζήτησης ενώ μπορεί ακόμη να προκαλέσει και ανά κατεύθυνση (redirect) από αυθεντικές σελίδες σε σελίδες σχεδιασμένες για το οικονομικό όφελος του adware developer. Μπορεί επίσης να προκαλέσει και δευτερεύοντα θέματα όπως μη σωστή απεικόνιση σελίδων ή κρασάρισμα του browser λόγω παρεμβολής μη έγκυρων HTML κωδίκων.

Πάντως, θέματα με ανεπιθύμητες διαφημίσεις στον browser δεν προκαλούνται απαραίτητα από adware. Μπορεί δηλαδή να προκληθούν από ένα παραβιασμένο δίκτυο ή από την ίδια την ιστοσελίδα.

Γενικές συστάσεις

Είναι απλό να αποφύγει κανείς το adware, αρκεί να είναι προσεκτικός στο τι κατεβάζει.

  • Ποτέ δεν κατεβάζετε κάτι από οπό οποιαδήποτε third party download σελίδα όπως οι installmac.com, en.softonic.com και download.com, ενδέχεται να εμπεριέχεται adware.
  • Μην κατεβάζετε “παρορμητικά” μια εμφανισιακά ενδιαφέρουσα εφαρμογή, χωρίς προηγούμενη έρευνα.
  • Κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από το App Store, ή από την σελίδα του developer τους.
  • Μην εμπλέκεστε σε πειρατικά software ή media.
  • Αποφεύγετε γενικώς τα torrents, ενώ κάποια μπορεί να είναι νόμιμα η κύρια χρήση τους στους καιρούς μας είναι η πειρατεία.
  • Δεν επισκέπτεστε αμφιλεγόμενες σελίδες video streaming, προτιμάτε μόνο νόμιμες πηγές όπως iTunes, Amazon, Netfix ή τις σελίδες διάφορων δικτύων TV και ταινιών.
  • Διαβάζετε το Licence Agreement του κάθε ένα installer και δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε αναφορές περί ειδικών προσφορών. Ακόμη κι αν υπάρχει ειδικό box για αποκλεισμό μιας προσφοράς κλείνετε τον installer και τον σύρετε στον κάδο. Τέτοια boxes δεν είναι πάντοτε αξιόπιστα και μπορεί να φορτωθεί adware και junk software ανεξάρτητα από ότι αναφέρουν.

Adware Removal Tool

Πρόκειται για ένα AppleScript, για απομάκρυνση γνωστού Mac adware, ενώ το κατεβάζετε με click εδώ.

Προς το παρόν το script δεν είναι πιστοποιημένο (signed), έτσι θα μπλοκαριστεί από τον Gatekeeper εφ’ όσον τον έχετε ενεργοποιήσει. Για να το αποφύγετε χωρίς να πειράξετε τις ρυθμίσεις του Gatekeeper, δεξί click (ή ctrl-click) στο εικονίδιο του και Open.

Χρήση του Adware Removal Tool

Η χρήση του script είναι απλή, μόλις το ανοίξετε κάνει από μόνο του τα πάντα, με μερικές ερωτήσεις ενδιάμεσα.

Αρχικά λοιπόν θα ελέγξει για τυχόν updates που συνιστάται να κατεβάσετε. Στη συνέχεια θα ζητηθεί να κλείσει τoν browser(s) για να ξεκινήσει με την αναζήτηση και μεταφορά στον κάδο όποιου adware εντοπίσει. Δεν θα τα διαγράψει ώστε να έχετε την δυνατότητα του Finder ▹ Edit ▹ Undo Move …

Σε χρήση του Safari, το script ενδέχεται να ρωτήσει πως να προχωρήσει στην συνέχεια, οπότε ακολουθείτε τις υποδείξεις του.

Όμως σε εντοπισμό του εξαιρετικά προβληματικού Genieo με εμφάνιση του πιο κάτω μηνύματος, click Don’t Delete και ακολουθείτε τα βήματα του άρθρου για απεγκατάσταση του.

Related post : Διαχείριση κακόβουλου λογισμικού (malware) στο Mac OS X

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *