a blog for first time Mac users

Η άμεση σχέση των ρουτίνων Garbage Collection & TRIM σε δίσκους SSD

July 16th, 2017 7 comments

Με αφορμή την αυξητική τάση για upgrade παλιότερων μηχανημάτων με δίσκους SSD, κρίνεται σκόπιμο -πέρα από τα άρθρα στα related posts- να δοθούν κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την σχέση ή την συνεργασία αν προτιμάτε των ρουτίνων Garbage Collection <-> TRIM.

✦ Πως έχουν σήμερα τα πράγματα·

1. Η αργόσυρτη ρουτίνα Garbage Collection ενεργοποιείται εγγενώς στον κάθε ένα δίσκο για καθαρισμό και συντήρηση των blocks του, όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την ρουτίνα TRIM. Το TRIM λοιπόν αναβαθμίζει την Garbage Collection, την κάνει πιο αποτελεσματική, βελτιώνει την ταχύτητα εγγραφής, προς όφελος των επιδόσεων και της μακροζωίας του δίσκου.

2. Τουλάχιστον η Crucial υποδεικνύει ότι η ρουτίνα Active Garbage Collection (AGC) των δίσκων της βοηθά τον SSD να διατηρεί τη βέλτιστη απόδοση, απελευθερώνοντας τομείς μνήμης που δεν χρησιμοποιούνται πλέον λέγοντας συγκεκριμένα ότι·

“Η συλλογή απορριμμάτων είναι μέρος του ίδιου του SSD και συνεπώς δεν εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας. Δεδομένου ότι η συλλογή απορριμμάτων είναι μέρος του υλικολογισμικού (firmware) του SSD, λειτουργεί ανεξάρτητα από τα λειτουργικά συστήματα και τα συστήματα αρχειοθέτησης που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής σας”.

Όμως, για να τρέξει αποτελεσματικά η ρουτίνα στο background, o δίσκος δεν πρέπει να μπαίνει σε sleep mode.

Πηγαίνετε λοιπόν  > Προτιμήσεις συστήματος > Ενέργεια και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τικαρισμένο το box “Να τίθενται οι σκληροί δίσκοι σε κατάσταση ύπνου όταν είναι δυνατό”. Σε φορητά μηχανήματα ελέγχετε το box σε χρήση μπαταρίας & τροφοδοτικού.

3. Αποφεύγουμε την κριτική στις θέσεις των κατασκευαστών, όμως θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σε έντονη δραστηριότητα ή σε ανάδευση μεγάλου όγκου αρχείων με επακόλουθο κλείσιμο του μηχανήματος, πιθανόν να μην δίνεται στην Garbage Collection ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να κάνει τη δουλειά της.

4. Όπως και να έχει συνιστούμε την ενεργοποίηση της εγγενούς ρουτίνας TRIM του macOS, που είναι εφικτή μόνο με τρέξιμο της εντολής·

sudo trimforce enable

Είναι αναμενόμενο να θορυβηθεί κανείς από το επακόλουθο IMPORTANT NOTICE. Όμως δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία, αφού προφανώς αφορά σε κάλυψη της Apple για τυχόν ασυμβατότητες (μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί κάτι). Πάντως, στο πλαίσιο του πρωτόκολλου ασφάλειας όταν γίνονται παρεμβάσεις στο σύστημα, μεριμνάτε για ένα Time Machine backup.

◆ Θερμές ευχαριστίες στον φίλο Δημήτρη Παπαδόπουλο, για τη συμβολή του στη σύνταξη του άρθρου.

Related posts:

7 comments on “Η άμεση σχέση των ρουτίνων Garbage Collection & TRIM σε δίσκους SSD”

 1. GeKo says:

  Καλησπέρα! Στο άρθρο σας αναφέρετε ότι για να λειτουργήσει σωστά η ρουτίνα συγκομιδής απορριμάτων (garbage collection) θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένη η επιλογή να μπαίνει σε sleep mode o δίσκος. Σύμφωνα με την apple (https://support.apple.com/en-us/HT202824) η συγκεκριμένη επιλογή δεν έχει κανένα αντίκτυπο στους ssd δίσκους, παρά μόνο σε μηχανικούς δίσκους (hdd). Υποθέτω ότι εννοείτε ότι αν ΔΕΝ είναι ενεργοποιημένο το trim, η ρουτινα garbage collection δεν προλαβαίνει να τρέξει ?

  1. Γιώργος says:

   Ακριβώς, για να λειτουργήσει η ρουτίνα Garbage Collection, σύμφωνα με την Crucial και προφανώς κατ’ επέκταση σε άλλους κατασκευαστές πρέπει να είναι απενεργοποιημένη η επίμαχη επιλογή.

   On a Mac computer:

   – Go to System Preferences
   – Go to Energy Saver
   – Make sure ‘Put the hard disk(s) to sleep when possible’ is unchecked.

   http://forums.crucial.com/t5/tkb/articleprintpage/tkb-id/ssd%40tkb/article-id/84

   Όσο αφορά την τοποθέτηση της Apple απλά δεν μας αφορά, αφού αναφέρεται σε δικούς της δίσκους που έχουν εγγενώς ενεργοποιημένο το macOS trim support.

   Ενημερωτικά, οι μόνοι SSD εξωτερικοί δίσκοι που υποστηρίζονται από το macOS trim είναι σε σύνδεση Thunderbolt.

 2. Leon says:

  Πολυ καλο αρθρο.
  Διευκρινιζει ενα θεμα που μεχρι τωρα και τεχνικο που ειχα ρωτησει οι απαντησεις που επαιρνα ηταν στο περιπου.
  Παντως οταν ειχα παει το προηγουμενο macbook μου για αναβαθμιση σε ssd (σε εξουσιοδοτημενο service) οταν το πηρα πισω ειδα οτι ειχαν βαλει δισκο της samsung και μεσα στο μενου του υπολογιστη ελεγε: TRIM: Ναι.
  Αρα φανταζομαι ετρεξαν την εντολη και το ενεργοποιησαν.

  1. Γιώργος says:

   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

   Όπως και να έχει η ιστορία trim κάπου “γκριζάρει”, μην σε παραξενεύει λοιπόν που πήρες απαντήσεις στο περίπου. Ναι, το service το ενεργοποίησε..

 3. tangon says:

  Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ για το χρόνο σου.
  Aπό ότι είδα στα specs https://www.kingston.com/datasheets/shfs37a_en.pdf ο συγκεκριμένος δίσκος έχει τον SandForce controller και από ότι διάβασα (αν κατάλαβα σωστά) γι’ αυτό το λόγο τον είχα αγοράσει.
  Όπως και να έχει θα δοκιμάσω αυτά που μου γράφεις.

 4. Γιώργος says:

  Στα Solid-State Drive FAQs της αναφέρεται·

  Do Kingston SSDs use Garbage Collection?

  All Kingston SSDs use an intelligent and efficient garbage collection process that improves drive life with little impact on Flash endurance and is invisible to the user.

  Παρ’ ότι δε διαθέτει SandForce controller κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την Crucial, κάτι που κατά πάγια αρχή δεν σχολιάζουμε.

  Θα σου πρότεινα λοιπόν -αφού μεριμνήσεις για ένα Τime Μachine backup- και το μηχάνημα έχει δραστηριότητα για κάποια ώρα, να τρέξεις το Speed Test της AJA. Στη συνέχεια ενεργοποιείς την ρουτίνα TRIM, τρέχεις το μηχάνημα για κάποια ώρα, το μετράς ξανά ώστε να διαπιστωθούν τυχόν διαφορές και πράττεις κατά κρίση.

 5. tangon says:

  Έχω κάποιες απορίες σχετικά με την ενεργοποίηση ή όχι του TRIM στους δίσκους SSD, Εγώ έχω ένα δίσκο SSD HYPER FURY 240GB της Kingston. Από ότι ξέρω ο controller που έχει βοηθάει στο να μην χρειάζεται τίποτα να κάνεις σε ότι αφορά το TRIM.

  Εσείς τι μου προτείνετε να κάνω. Να ενεργοποιήσω τη ρουτίνα TRIM της Apple ή όχι;

  Το σύστημα που έχω τώρα είναι το OS El Capitan 10.11.6.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *