a blog for first time Mac users

Σχετικά με τα Time Machine “local snapshots” στο macOS High Sierra

Όταν ο δίσκος του Time Machine δεν είναι συνδεδεμένος στο μηχάνημα, σαν μια πρόσθετη ασφάλεια, περιοδικά παίρνονται backups και αποθηκεύονται στον startup disk. Για λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε το Apple support article about Time Machine local snapshots, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται·

“Τα snapshots αποθηκεύονται μόνο όταν ο δίσκος έχει άφθονο ελεύθερο χώρο. Όταν ο χώρος μειωθεί, τα snapshots διαγράφονται αυτόματα αρχής γενομένης από τα παλαιότερα. Γι’ αυτό το λόγο τα παράθυρα Storage του About This Mac και Get Info του Macintosh HD δεν περιλαμβάνουν τα local snapshots στους υπολογισμούς τους για τον διαθέσιμο χώρο στο δίσκο”.

Σύμφωνα με το άρθρο το σύστημα έχει διογκωθεί μετά το High Sierra upgrade αφού τα snapshots που λήφθηκαν επί Sierra δεν διαγράφηκαν από το upgrade, όπως θα έπρεπε. Τα διαγράφετε λοιπόν, όπως περιγράφεται ατό άρθρο.

Πάντως, αν στη συνέχεια διαπιστώσετε ότι το σύστημα διογκώνεται προοδευτικά χωρίς προφανή λόγο ενώ παράλληλα στο OmniDiskSweeper τα νούμερα “δεν βγαίνουν”, είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τα snaphots.

Τα snapshots εξακολουθούν να είναι κρυφά (hidden), όμως το σύστημα δεν επιτρέπει πλέον την αποκάλυψη τους. Όμως μπορείτε να τα δείτε με το terminal command (ζητείται πιστοποίηση)·

sudo tmutil listlocalsnapshots /Volumes/

Το κάθε ένα snapshot διαγράφεται από το σύστημα 24 ώρες μετά από την λήψη του, ή συγχωνεύεται με το αμέσως επόμενο αν προτιμάτε.

1. Διαγράφετε το preference file του Time Machine όπως περιγράφεται στο άρθρο, ώστε να αποκλεισθεί πιθανή αλλοίωση του που μπορεί να προκαλεί το θέμα.

2. Δίνετε την εντολή για χειροκίνητη ανά ένα διαγραφή των snapshots με βάση την ημερομηνία λήψης (σε μπλε επισήμανση) και το θέμα θα εκλείψει.

sudo tmutil deletelocalsnapshots ημερομηνία λήψης

Τελευταία ενημέρωση· 30.12.2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *