a blog for first time Mac users

Επισκευή (repair) δίσκων με το Disk Utility

May 15th, 2011 6 comments

Ο σκληρός δίσκος, ο Macintosh HD αν θέλετε, είναι σημαντική συνιστώσα του συστήματος που βέβαια σαν μηχανισμός μπορεί κάποια στιγμή να παρουσιάσει μηχανικό ή ηλεκτρικό θέμα, ή να ανακύψει κάτι με το file system. Παρόμοια, μπορεί να παρουσιάσει θέμα ο εξωτερικός δίσκος όπου φυλάσσεται το Time Machine backup, για παράδειγμα.

Εδώ προστρέχει σε βοήθεια το Disk Utility (/Applications ▹ Utilities), μια συνοδευτική εφαρμογή του Mac OS X που περιλαμβάνει στο menu του εργαλεία για διάγνωση και αποκατάσταση θεμάτων στον δίσκο κι όχι μόνο.

Update: Σε περιβάλλον El Capitan η χρήση του DU έχει διαφοροποιηθεί. Δείτε λοιπόν το άρθρο άρθρο για διαχείριση του.

Ανοίγοντας το utility λοιπόν, στην αριστερή στήλη εμφανίζεται ο Macintosh HD οι συνδεδεμένοι εξωτερικοί δίσκοι και τα τυχόν partition τους.

Δείτε και τα άρθρα το partition εξωτερικού δίσκου δεν αναγνωρίζεται και ο εξωτερικός δίσκος δεν κάνει mount (δεν αναγνωρίζεται).

Όταν λοιπόν το μηχάνημα συμπεριφέρεται περίεργα ιδιαίτερα κατά το startup, αρχικά ελέγχετε το SMART status.

Στη συνέχεια ανατρέχετε τους οδηγούς στο ευρετήριο startup troubleshooting topics. Αν λοιπόν διαπιστώσετε ότι το θέμα προκαλείται από τον δίσκο, ακολουθείτε τις οδηγίες που προτείνονται στους επιμέρους οδηγούς.

Πάντως για επιβεβαίωση ότι ο δίσκος έχει θέμα τρέχετε την ρουτίνα Verify Disk, όπου σε εντοπισμό θέματος θα εμφανισθούν παρατηρήσεις με κόκκινους χαρακτήρες και ενδεχομένως θα αναδυθεί και παράθυρο με σχετικές επισημάνσεις εφ’ όσον πρόκειται για κάτι σοβαρότερο.

1. Επισκευή του Macintosh HD

▲ Παρ’ ότι η διαδικασία δεν θίγει τα αρχεία σας, μεριμνάτε για λόγους ασφαλείας για ένα Time Machine backup.

Η επισκευή μπορεί να τρέξει μόνο από εξωτερικό media, όπως το Recovery Partition του Time Machine backup. Συνδέετε λοιπόν τον δίσκο και startup το μηχάνημα με πατημένο το πλήκτρο alt (⌥) g ια ενεργοποίηση του Startup Manager. Click το βέλος κάτω από το εικονίδιο του time machine, οπότε θα προκύψει το interface των OS Χ Utilities.

Επιλέγετε το δεύτερο εικονίδιο του δίσκου και click Repair Disk. Κατόπιν επιλέγετε το πρώτο εικονίδιο και click πάλι Repair Disk.

Η πρώτη επισκευαστική ρουτίνα ελέγχει και αποκαθιστά προβλήματα format στον δίσκο, ενώ η δεύτερη ελέγχει τα partition tables ολόκληρου του δίσκου. Ενώ με τικαρισμένο το box Show details εμφανίζονται στο παράθυρο τα αποτελέσματα.

▲ Δεν υποστηρίζεται σε μηχανήματα του 2018 και μεταγενέστερα.

Το Disk Utility συνήθως είναι αποτελεσματικό, ενώ σε αποτυχία με εμφάνιση της οθόνης προσπαθείτε για επισκευή του δίσκου σε Single-User mode. Αν ούτε η ρουτίνα του Single User mode έχει αποτέλεσμα, δοκιμάζετε πλέον την πιθανή διάσωση αρχείων από δίσκο που έχει τερματίσει.

Αν παρ’ ελπίδα δεν δουλέψει καμία ρουτίνα και δεν έχετε μεριμνήσει για ενεργοποίηση του Time Machine backup, τα αρχεία σας έχουν χαθεί οριστικά. Ενώ το φορμάρισμα ενδέχεται να επαναφέρει τον δίσκο σε λειτουργική κατάσταση. Πάντως, συνιστάται να τον αντικαταστήσετε.

2. Επισκευή δίσκου Fusion Drive

α. Κλείνετε το μηχάνημα με το power button, το ανοίγετε και μόλις ακούσετε τον ήχο εκκίνησης πατάτε τα πλήκτρα commmand-alt-R για boot στην Internet version του OS X Recovery.

β. Στο interface των Mac OS X Utilities, click Disk Utility. Όταν η επισκευή είναι εφικτή θα δείτε τα κόκκινα γράμματα, οπότε στην αριστερή στήλη click το πρώτο εικονίδιο του δίσκου και στο παράθυρο που θα αναδυθεί click Fix.

▲ Η επιλογή Fix θα διαγράψει όλα όσα περιέχει ο δίσκος.

Σε επιτυχή έκβαση, τα γράμματα θα γίνουν και πάλι μαύρα.


(Screen shot credit Apple)

γ. Τρέχετε την ρουτίνα Restore From Time Machine Backup.

δ. Σε έλλειψη backup τρέχετε την ρουτίνα Reinstall OS X, που σε κενό δίσκο προορισμού κατεβάζει την version του OS X που συνόδευε το μηχάνημα κατά την αγορά του.

3. Επισκευή εξωτερικού δίσκου

Στο Disk Utility του Macintosh HD επιλέγετε το δεύτερο εικονίδιο του δίσκου ή το επίμαχο partition και click Repair Disk. Στη συνέχεια επιλέγετε το πρώτο εικονίδιο και click πάλι Repair Disk.

Σε αποτυχία δοκιμάζετε το fsck command, που μεταξύ άλλων επισκευάζει και το file system του δίσκου·

1. Στο Terminal copy & paste την εντολή και Enter για εντοπισμό του identifier του δίσκου.

df -hl

2. Όταν ο δίσκος έχει 1 partition, ο identifier του είναι /dev/disk2s2, οπότε στο Terminal paste την εντολή και Enter, πιστοποιηθείτε και Enter.

sudo fsck_hfs -fy /dev/disk2s2

3. Θα τρέξουν διάφορες επισκευαστικές ρουτίνες κι εφ’ όσον όλα πάνε καλά, στο τέλος θα εμφανιστεί η ένδειξη The volume xyz appears to be OK. Διαφορετικά τρέχετε την εντολή ξανά έως ότου προκύψει η ένδειξη.

Όμως, αν μετά από 5-6 ή περισσότερες προσπάθειες δεν εμφανισθεί το ΟΚ, κατά κανόνα είναι ένδειξη ότι ο δίσκος δεν θα ανακάμψει τουλάχιστον με χρήση των ρουτίνων του OS X.

Τελευταία ενημέρωση· 24.2.2016

6 comments on “Επισκευή (repair) δίσκων με το Disk Utility”

  1. Γιώργος says:

    Μια χαρά είναι το μηχανάκι, άλλαξε την PRAM battery που λογικά πρέπει να έχει περίπου εξαντληθεί (εφ’ όσον το μηχάνημα δεν κρατούσε πλέον ημερομηνία και ώρα). Άλλαξε και τον δίσκο και θα πρέπει να είσαι μια χαρά τρέχοντας ακόμη και το El Capitan (με μνήμη 4GB). Δεν υποστηρίζει το Sierra.

    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !.

  2. theodoros says:

    Το μηχάνημα είναι ένα MacBook pro early 2008.Τους διάβασα όλους τους σχετικούς οδηγούς που έχεις γράψει αλλά δεν γίνεται τίποτα…οτι και να κάνω καταλήγει στον φάκελο με το ερωτηματικό που κάποιες φορές αναβοσβήνει και κάποιες μένει σταθερός.Τελευταία και ανέξοδη λύση είναι να αλλάξω την μπαταρία της μητρικής.Μετά από αυτό μάλλον θα το βάλω ,με μεγάλη μου λύπη,στην άκρη.σε ευχαριστώ και ειλικρινά βοήθησες πολλές φορές με τις γνώσεις σου που μοιράζεσαι μαζί μας μέσα από τις σελίδες του macnotes

  3. Γιώργος says:

    Δες το πιο κάτω άρθρο, περιλαμβάνει τις πρακτικές για αντιμετώπιση του θέματος σου. Για κάνε και μια προσπάθεια για boot στο Internet Recovery (command-alt-R) και προσπάθησε να επισκευάσεις τον δίσκο. Ποιο μηχάνημα έχεις;.

    http://macnotes.gr/2011/04/24/φάκελος-ερωτηματικό-που-ανάβω-σβήνει/

  4. Theodoros says:

    Γιώργο ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Ο δίσκος που εχει το backup είναι συνδεδεμένος με FireWire και σε εκκίνηση με το alt πατημένο μου τον εμφανίζει αλλά όταν το επιλέξω καταλήγει και πάλι στο φάκελο με το ερωτηματικό που αναβοσβήνει.μάλλον θα το παρατήσω γιατί το πρόβλημα φαίνεται να είναι σοβαρό…

  5. Γιώργος says:

    Απ’ ότι φαίνεται κάτι δεν πάει καλά με τον δίσκο. Σύνδεσε τον δίσκο του Time Machine και restart ή power up με πατημένο το πλήκτρο alt ώστε να ενεργοποιηθεί ο startup manager. Boot στο recovery partition του ΤΜ και προσπάθησε να επισκευάσεις τον δίσκο. Και βλέπουμε.

  6. Theodoros says:

    Πολύ καλοί όλοι αυτοί οι οδηγοί αλλά τι γίνεται όταν δεν μπαίνει ούτε σε recovery mode ,ούτε σε safe mode αλλά ούτε στο time machine για να τραβήξης backup;Αυτό σημαίνει δίσκος ή κάποιο ποιο σοβαρό πρόβλημα;ρωτάω γιατί το μηχάνημα είναι 8 χρόνων καιδεν ξέρω αν αξίζει να πάει στο service που έτσι και αλλιώς είναι μακριά από μένα.μάλλον η εποχή των Mac τελείωσε για μένα μιας και μου είναι οικονομικά αδύνατο να το αντικαταστήσω πάλι με mac.σε ευχαριστώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *