a blog for first time Mac users

Δυσλειτουργίες στην σύνδεση Wi-Fi

May 24th, 2011 0 comments

Οι δυσλειτουργίες που μπορεί να ανακύψουν στην ασύρματη σύνδεση μεταξύ router και Wi-Fi είναι ευάριθμες και ενίοτε ίσως και ανεξήγητες. Στον οδηγό γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής τους, ενώ προτείνονται πρακτικές για αντιμετώπιση τους.

Αρχικά θεωρείται δεδομένο ότι έχετε ένα αξιόπιστο router, ενώ μεταξύ router και Mac δεν παρεμβάλλονται δομικά στοιχεία όπως τσιμέντινα τοιχία, οπλισμένο σκυρόδεμα γενικότερα, που προκαλούν σημαντική εξασθένιση ή/και στραγγαλισμό στο σήμα. Σημαντικό δε είναι router-Mac να βρίσκονται σε δυνατόν κοντινή απόσταση.

Για έλεγχο του σήματος λοιπόν, με πατημένο το πλήκτρο alt κάνετε click στο εικονίδιο του Wi-Fi, όπου ελέγχετε κυρίως την παράμετρο RSSI (radio signal strength indicator) σε dBm, την ένταση του σήματος δηλαδή.

• Μέχρι -30 dBm·  Εξαιρετική για όλες τις δικτυακές δραστηριότητες, όπου για να επιτευχθεί ο router πρέπει να βρίσκεται δίπλα στο Mac.

• Από -31 μέχρι -67 dBm· Πολύ καλή για όλες τις δικτυακές δραστηριότητες.

• Από -68 μέχρι -80 dBm· Υπό αίρεση, ίσως αποδεκτή για βασικές δραστηριότητες όπως email, web surfing.

• Από -81 μέχρι -90 dBm· Ακατάλληλη για χρήση.

Παράλληλα στο Transmit Rate (ταχύτητα μεταφοράς) σε megabytes/s παίζει εξ’ ίσου σημαντικό ρόλο όπου η μέγιστη σε 2.4 Ghz routers είναι 130, ενώ σε 5 GHz routers είναι 300.

….

Ενώ χρήσιμες πληροφορίες δίνει το Wi-Fi Diagnostics.

Σημαντικά προβλήματα στη σύνδεση προκαλούν πηγές παρασίτων που μπορεί να είναι ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές όπως για παράδειγμα φούρνοι μικροκυμάτων, ασύρματα τηλέφωνα κλπ. που λειτουργούν στη συχνότητα του router, δηλαδή στα 2.4 GHz. Περισσότερα στην σελίδα της Apple.

Εφ’ όσον λοιπόν αυτές οι πηγές ευρίσκονται στον χώρο σας η κατάσταση αντιμετωπίζεται, όμως όταν είναι γειτονικές τότε μάλλον θα πρέπει να συμβιβαστείτε με περιοδικές δυσλειτουργίες. Ένας κύριος πρόξενος δυσλειτουργιών είναι οι παρεμβολές από γειτονικά router, όμως εδώ η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη όπως περιγράφεται στη συνέχεια.

Ξεκινείστε λοιπόν με ένα reset του router βγάζοντας το από την πρίζα για ≈ 60″ και συνδέοντας το στην συνέχεια ξανά. Παράλληλα, restart το Mac. Αν και απλή σαν πρακτική, μπορεί να επιλύσει το θέμα.

Σε αποτυχία προχωρείτε σε έλεγχο του router και της σύνδεσης Wi-Fi.

Όταν πρόκειται για παρεμβολές από γειτονικά routers λοιπόν, εξειδικευμένα scanners όπως το AirRadar για παράδειγμα εντοπίζουν τα routers αλλά και το κανάλι εκπομπής τους. Τότε μπορεί κανείς να αλλάξει κανάλι στο router του -όπως περιγράφεται στη συνέχεια- και προσωρινά τουλάχιστον να αντιμετωπίσει το θέμα. (σε κόκκινο το router του οδηγού).

1. Για να ελέγξετε τις ρυθμίσεις στο router σας λοιπόν :

Πηγαίνετε  > System Preferences > Network > Wi-Fi και click Advanced.

2. Click TCP/IP, οπότε στο Router βλέπετε το address του router σας.

Copy/Paste το adress στην μπάρα του Safari και Enter.

3. Πιθανόν να ζητηθεί πιστοποίηση. Εργοστασιακά, τόσο το Name όσο και το Password είναι Admin.

4. Μπαίνετε πλέον στο firmware του router (στον οδηγό της Linksys) και click Wireless. Θα πρέπει λοιπόν -εφ’ όσον όλα καλά- να δείτε την παρακάτω εικόνα, ή κάποια αντίστοιχη σε router άλλου κατασκευαστή :


.

5. Πάλι στο TCP/IP στο βήμα 2 βεβαιωθείτε ότι το Configure IPv6 είναι στο Automatically.

6. Πηγαίνετε στο DNS και βεβαιωθείτε ότι το DNS Server σας περιλαμβάνει :

 • Είτε απευθείας τους DNS (Primary & Secondary) του παροχου σας (όπως στο screen shot που ακολουθεί)
 • Είτε την IP διεύθυνση του ασύρματου router σας και τίποτε άλλο.

7. Αν παρ’ ελπίδα το θέμα παραμείνει, δοκιμάζετε σύνδεση στο δίκτυο μέσω ενός ξεκλείδωτου router που βλέπετε στην drop-down λίστα του Wi-Fi στο menu bar.

8. Αν συνδεθείτε κάτι δεν πάει καλά με το Wi-Fi του router σας, το οποίο ναι μεν δίνει σήμα αλλά το μηχάνημα δεν το αναγνωρίζει. Αν δεν συνδεθείτε δοκιμάζετε τις παρακάτω πρακτικές, οπότε αν παρ’ ελπίδα δεν αποδώσουν ίσως πρέπει να απευθυνθείτε πλέον στο service μιας και πιθανόν υπάρχει θέμα με την κάρτα του Wi-Fi στο μηχάνημα σας.

 • Από το menu bar, turn Wi-Fi OFF/ON
 • Κάνετε hard reset του router, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 • Εναλάσετε ή απενεργοποιείτε το ασύρματο encryption WEP ή WPA, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 • Κλείνετε τυχόν add-ons του Wi-Fi τρίτων developers.
 • Κατεβάζετε το τρέχον firmware του router.
 • Δημιουργείτε ένα καινούριο λογαριασμό (location) και επιχειρείτε σύνδεση με αυτόν.
 • Κάνετε reset της PRAM και του SMC.

Πηγαίνετε Finder > Go, με πατημένο το πλήκτρο alt επιλέγετε Library > Preferences, σύρετε στον κάδο τα αρχεία και restart το Mac.

 • com.apple.internetconfig.plist
 • com.apple.internetconfigpriv.plist
 • com.apple.internetconnect.plist

Τελευταία ενημέρωση· 24.10.2016

Related post : Wi-Fi troubleshooting topics [ευρετήριο]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *