a blog for first time Mac users

Setup OS X Lion σε καινούριο Mac

July 22nd, 2011 0 comments

Τα Mac έρχονται με προ-εγκατεστημένο (preinstalled) το OS X Lion, στην πραγματικότητα clean installed. Έχει δηλαδή εγκατασταθεί το Mac OS X και οι συνοδευτικές του εφαρμογές (Mail, Safari, Preview κ.ά), πλήν των προσωπικών σας ρυθμίσεων που αφορούν στο πληκτρολόγιο, στο Wi-Fi και στο user account.

Συνακόλουθα και για να λειτουργήσει το Mac, πρέπει να καθορίσετε τις προσωπικές σας ρυθμίσεις όπως περιγράφεται στη συνέχεια.

Σημείωση : Το κάθε ένα Mac, είτε το αγοράσατε από την αγορά μας ή από το εξωτερικό συνδέεται απ’ ευθείας στην πρίζα χωρίς καμία παρέμβαση στο τροφοδοτικό του. Όμως, αν το έχετε αγοράσει από Αγγλία ή από Αμερική θα πρέπει να προμηθευτείτε έναν αντάπτορα για το φις του καλώδιου τροφοδοσίας. Λεπτομέρειες στο άρθρο.

Όταν λοιπόν ανοίξετε το νέο σας απόκτημα εμφανίζεται η οθόνη. Click το βέλος.

1. Τικάρετε το μπουτόν Show all, scroll την λίστα, επιλέγετε Greece και click Continue.

2. Επιλέγετε Greek και click Continue.

(Διευκρινίζεται, ότι με την επιλογή ενεργοποιείται και η εναλλαγή του πληκτρολογίου από τα Ελληνικά στα Αγγλικά και αντίστροφα με χρήση των πλήκτρων cmd-space).

Επιλεκτικά, μπορείτε να ρυθμίσετε τώρα ή αργότερα το ασύρματο δίκτυο σας. (συνιστάται να το κάνετε αργότερα, click Continue και στο παράθυρο που θα εμφανισθεί και πάλι Continue).

3. Transfer Information to This Mac.

α. Εφ’ όσον πρόκειται για setup του πρώτου σας Mac, δεν κάνετε δηλαδή μεταφορά πληροφοριών από άλλο Mac, συνεχίζετε με την εγκατάσταση στο επόμενο βήμα, επιλέγοντας “Don’t transfer now”

β. Εφ’ όσον κάνετε restore το σύστημα σας από backup του Time Machine, επιλέγετε “From Time Machine backup or other disk”, click Continue οπότε αναδύεται το interface του Migration Assistant και συνεχίζετε πλέον την εγκατάσταση από εκεί.

4. Εφ’ όσον έχετε Apple ID, μπορείτε να πιστοποιηθείτε και τώρα. Click Continue.

5. Συμπληρώνετε τα στοιχεία του user account σας. Click Continue.

Σημείωση : κάθε φορά που αλλάζετε πεδίο, θα πρέπει να αλλάζετε το πληκτρολόγιο από Ελληνικό σε Αγγλικό με cmd-Space.

6. Εισάγετε το admin password και το password hint. Συνιστάται να ξε-τικάρετε το box Require password …, διαφορετικά θα ζητείται το admin password με κάθε wake from sleep ή login, αφού κλειδώνεται πλέον η οθόνη.

Click Continue.

7. Θα ζητηθεί καταχώρηση στο database της Apple. Click Continue.

8. Γίνεται αυτόματο finishing up….

9. Scroll down, click Start using Mac OS X Lion και τελειώσατε !.

10. Στο Desktop εμφανίζεται η Andromeda.

11. Μετά από λίγο, το spotlight θα ξεκινήσει αυτόματα καταλογοποίηση (indexing) στον δίσκο, που θα διαρκέσει γύρω στα 20′. Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας, που γίνεται αντιληπτή από την τελεία στο κέντρο του φακού του spotlight. Με το πέρας του indexing, ολοκληρώνεται πλέον η εγκατάσταση.

12. Κλείνετε το μηχάνημα, ενώ συνιστάται να το ανοίξετε μετά ≈ 30″ σε Safe Boot.

    • Πηγαίνετε  >Software Update και κατεβάζετε όλα τα διαθέσιμα updates
    • Πηγαίνετε /Applications/Utilities/Disk Utility και τρέχετε ένα Repair Disk Permissions
    • Πηγαίνετε στο Mac App Store και κατεβάζετε την σουίτα iLife που περιλαμβάνει τα iPhoto, iMovie και GarageBand

.

Σύσταση :

Αν είστε νέος στον κόσμο των Mac, προτού προχωρήσετε σε χρήση του μηχανήματος, δείτε το άρθρο tips σε αρχάριους για setup του Mac.

Παράρτημα :

Migrate δεδομένων (data) από Windows PC σε Mac computer

Σε αγορά καινούριου Mac κι όχι μόνο, ίσως θελήσει κανείς να μην μεταφέρει στο Mac ολόκληρη την εγκατάσταση του στο Windows PC μέσω Bootcamp ή Parallels, αλλά μόνο τα δεδομένα του.

Εδώ προστρέχει σε βοήθεια η ίδια η Apple με το Windows Migration Assistant for Lion, με το οποίο μπορείτε να μεταφέρετε e-mail από το Outlook, Windows Mail και Windows Live, Outlook Express, παράλληλα με το iTunes Library, μουσική, φωτογραφίες, documents, calendars, contacts, προσωπικά αρχεία του home directory, bookmarks του browser, localization settings και άλλα.

Περισσότερα στον σχετικό οδηγό της Apple.

Related posts :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *