a blog for first time Mac users

Το MacBook Pro (Mid 2010) κρασάρει περιστασιακά

September 7th, 2011 3 comments

Με την κυκλοφορία του Mac OS X Lion, σε ένα μικρό αριθμό MacBook Pro 15″ κατά το ξύπνημα (wake from sleep) ή κατά την εκτέλεση εργασιών με γραφικά μπορεί το μηχάνημα να κολλήσει με εμφάνιση μιας μαύρης ή γκρίζας οθόνης, ενώ πριν την εμφάνιση της οθόνης μπορεί να προκύψει kernel panic, οπότε πρέπει να κλείσετε το μηχάνημα με το power button.

Όταν εμφανίσθηκε το θέμα, σαν πρώτος ύποπτος αρχικά θεωρήθηκε η διαχείριση του επεξεργαστή γραφικών του συστήματος (GPU) από το Lion, όμως πιο πρόσφατες αναφορές εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε σφάλμα hardware.

Σε όσα μηχανήματα έγινε downgrade σε Snow Leopard το πρόβλημα εξέλιπε, υποδεικνύοντας ότι προκαλείται από το software. Όμως, αυτό δεν αποκλείει σφάλμα στο hardware.

Η εμφάνιση της μαύρης οθόνης ή το κρασάρισμα αν προτιμάτε υπήρχε και επί Snow Leopard αλλά ήταν λιγότερο εμφανής, οπότε και στο Lion δεν έγινε κάποια προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον μερικοί χρήστες Boot Camp διαπίστωσαν τώρα ότι η οθόνη εμφανίζεται όταν τρέχουν Windows, ενώ και μερικοί χρήστες iMac και Mac mini έκαναν σχετικές αναφορές.

Πάντως το bug, διότι περί bug πρόκειται, φαίνεται να επηρεάζει κυρίως το MacBook Pro και ειδικότερα τα 15″ Mid 2010 μοντέλα (6,2) με την Nvidia GeForce 330M GPU.

Το κρασάρισμα λοιπόν προκύπτει περιστασιακά, ενώ ακόμη και μετά από δοκιμές και έρευνες με διάρκεια πάνω από μήνα, δεν κατέστη δυνατό να αναπαραχθεί το πρόβλημα κατ’ επιθυμία. Συνακόλουθα, πολλά μηχανήματα από αυτά που στάλθηκαν για επισκευή επιστράφηκαν αφού οι τεχνικοί δεν μπόρεσαν να το αναπαράγουν.

Σε ένα αριθμό μηχανημάτων, το Apple support αντικατέστησε την logic board που περιλαμβάνει τα περισσότερα των στοιχείων του συστήματος (CPU, GPU, controllers και άλλα), ενώ στη συνέχεια σ’ αυτά τα μηχανήματα το θέμα εξέλιπε.

Όμως σε μερικές περιπτώσεις το πρόβλημα παρέμεινε, αλλά εξέλιπε στη συνέχεια μετά από αντικατάσταση για δεύτερη φορά της logic board. Φαίνεται λοιπόν το πρόβλημα να εστιάζεται στο hardware, ενώ είναι εντονότερο στο Lion λόγω διαφορών στον τρόπο διαχείρισης των γραφικών σε σχέση με το Snow Leopard.

Το τι το προκαλεί είναι κατά κάποιο τρόπο προσωπική εκτίμηση του καθενός, όμως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να οφείλεται σε ξαφνικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που προκύπτουν όταν το GPU ή άλλα υψηλής θερμοκρασίας στοιχεία δεν ψύχονται ικανοποιητικά.

Το θέμα λοιπόν ανακύπτει συχνότερα όταν το σύστημα εκτελεί εργασίες με γραφικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εξέλιπε με την εγκατάσταση του utility SmartFanControl που κρατά τις στροφές των ανεμιστήρων στο μέγιστο.

Ενώ η αντικατάσταση της logic board φαίνεται να είναι μια πιο μόνιμη αντιμετώπιση και παρ’ ότι έχει δουλέψει σε κάποια μηχανήματα, σε άλλα μπορεί να μην είναι απαραίτητη.

Παρακάτω μερικές πρακτικές που φαίνεται να αντιμετωπίζουν το θέμα με επιτυχία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής :

1. Εγκαθιστάτε το GfxCardStatus

Το πρόβλημα συνδέεται με την διακεκριμένη (dedicated) κάρτα γραφικών του συστήματος, είτε πρόκειται για το power ή για το heat management της μονάδας. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να εγκαταστήσετε το GfxCardStatus για να αναγκάσετε το σύστημα να τρέξει στην onboard GPU, κάτι που πρέπει να εξαλείψει το πρόβλημα. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει απλά εγκαθιστώντας το GfxCardStatus, αλλά με ρύθμιση του ώστε να επιτρέπει πρόσβαση μόνο στην εσωτερική GPU, οπότε το θέμα δεν θα πρέπει να εμφανισθεί ξανά.

2. Εγκαθιστάτε το SmcFanControl

Το utility SmcFanControl διαχειρίζεται τις στροφές των ανεμιστήρων σε συστήματα Mac, ενώ αναγκάζοντας τους να τρέξουν στις μέγιστες μείωσε το πρόβλημα ή ακόμη και το εξαφάνισε. Συμπληρωματικά μπορείτε να παρακολουθήσετε τις θερμοκρασίες το GPU με το Temperature Monitor για τυχόν εξάρσεις/αιχμές τους.

3. Διαγράφετε τα Power Management Preferences

Το πρόβλημα μπορεί να προκαλείται από την διαχείριση του συστήματος στις ρυθμίσεις των πηγών ρεύματος (μπαταρία ή power adapter). Αναφέρθηκε λοιπόν επιτυχής αντιμετώπιση με διαγραφή των power preferences, ώστε το σύστημα να τις δημιουργήσει ξανά.

Πηγαίνετε λοιπόν Finder>Go και με πατημένο το πλήκτρο Alt επιλέγετε Library>Preferences>System Configuration folder, σύρετε στον κάδο το com.apple.PowerManagement.plist και restart το Mac. Μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, ιδιαίτερα όταν το θέμα προκύπτει μετά από wake from sleep.

4. Αντικαθιστάτε την logic board

Οι προαναφερθείσες πρακτικές μπορεί να μην αποκαταστήσουν πλήρως την λειτουργία του μηχανήματος, όμως προσδίδουν ένα καλύτερο περιβάλλον λειτουργίας και επιτρέπουν στο σύστημα να λειτουργήσει χωρίς εμφάνιση του προβλήματος, ή τουλάχιστον μειώνουν την συχνότητα εμφάνισης του.

Γι’ αυτόν τον λόγο και έως ότου η Apple αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η μόνη πραγματική λύση βρίσκεται στην αντικατάσταση της logic board, ενώ οι περισσότεροι χρήστες που ενεπλάκησαν το επέλυσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. H Apple μπορεί να είναι διστακτική σ’ αυτή την κίνηση, όταν οι τεχνικοί της δεν εντοπίζουν προβλήματα κατά τον έλεγχο του μηχανήματος. Ίσως λοιπόν πρέπει εσείς να επιμείνετε, ιδιαίτερα όταν έχετε τρέξει τις πρακτικές.

Σύσταση :

Πάντως, επειδή τα φαινόμενα ενίοτε απατούν, αν αμέσως πριν από την εμφάνιση του θέματος έχετε παρέμβει στο μηχάνημα με upgrade της RAM, ή με εγκατάσταση κάποιου login item, antivirus scanners και συναφών, ελέγχετε αρχικά τυχόν εμπλοκή τους στο θέμα.

Related posts :

3 comments on “Το MacBook Pro (Mid 2010) κρασάρει περιστασιακά”

 1. Babis says:

  Σευχαριστω. Με το smcfancontrol και τα ανεμιστηρακια στο τερμα, δεν κρασαρει πια.

 2. Γιώργος says:

  Στο Yosemite θα πρέπει να ενεργοποιήσεις το Power Management μέσω Terminal command. Ανάτρεξε λοιπόν το άρθρο “Διαχείριση του Sleep, Restart & Shut Down”, στο τέλος του θα βρεις τις εντολές.

 3. Babis says:

  Είχα αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Απο Lion και ύστερα. τώρα έχω Yosemite. Η αναφορά λεει “GPU PAnic”. Οταν με το GfxCardStatus βάζω την Integrated δεν έχω προβλημα. Προγρμματα όμως όπως το iMovie το υπερπηδανε και ενεργοποιούν την NVidia. Τοτε κρασαρει. Ελπίζω το smcFanControl να κάνει δουλειά για να αποφύγω αλλαγή της Logic board. Είδωμεν…
  ΥΓ. Στα Yosemite δεν βρήκα το Power Management Preferences

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *