Αποσυνδέσεις (dropouts) στο Wi-Fi
December 26th, 2011 0 commentsΚατά κανόνα, το Wi-Fi του OS X λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Βέβαια ενίοτε μπορεί να παρουσιασθούν δυσλειτουργίες, ενώ στον οδηγό προτείνονται πρακτικές για αντιμετώπιση τους. Πάντως μια πολύ ενοχλητική δυσλειτουργία του Wi-Fi είναι οι συνεχείς, επαναλαμβανόμενες αποσυνδέσεις από το δίκτυο οπότε εμφανίζονται τα παράθυρα·
.
Ενώ στο menu bar μπορεί να εμφανισθούν τα σύμβολα·
Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πτώση της σύνδεσης, ενώ στον οδηγό γίνεται μια προσπάθεια να καταγραφούν το δυνατόν περισσότεροι με παράλληλες προτάσεις για αντιμετώπιση τους. Δείτε και το άρθρο δυσλειτουργίες στη σύνδεση Wi-Fi.
Σαν πρώτη προσπάθεια restart το Mac και reset το router βγάζοντας το από την πρίζα για ≈ 60″. Αν και απλή σαν πρακτική, μπορεί ενίοτε να επιλύσει το θέμα.
Στη συνέχεια εξετάζετε αν το πρόβλημα έγκειται στο router ή στο Mac. Αν λοιπόν έχετε δύο μηχανήματα και η σύνδεση πέφτει μόνο στο ένα, τότε προφανώς υπάρχει θέμα στο Mac.
Διαφορετικά αναζητείτε ένα ξεκλείδωτο γειτνιάζον router, προσπαθείτε να συνδεθείτε και αναμένετε τι θα προκύψει στη συνέχεια.
α. Έλεγχος στο router
1. Απενεργοποιείτε αναμεταδότες σήματος
Αν χρησιμοποιείτε Range Extender, το απενεργοποιείτε και προσπαθείτε για απ’ ευθείας σύνδεση μέσω του router.
2. Απενεργοποιείτε τα advanced wireless security options
Πολλά router διαθέτουν επιλογές για φιλτράρισμα, για σύνδεση του μηχανήματος στο δίκτυο ή για πρόσβαση του σε υπηρεσίες δικτύου. Αν λοιπόν έχετε παρέμβει στο MAC Filter (ώστε να μπλοκάρεται σε συγκεκριμένα μηχανήματα η πρόσβαση στο δίκτυο σας), το απενεργοποιείτε.
3. Απενεργοποιείτε προαιρετικές επιλογές
Πλέον των φίλτρων ασφάλειας και πρόσβασης, τα router διαθέτουν και επιλογές όπως file servers για networked folders, printer servers, VPNs και άλλες. Πιθανή αλλοίωση τους ενδέχεται να προκαλέσει πτώση της σύνδεσης.
4. Αλλάζετε πρωτόκολο ασφάλειας
Τα σύγχρονα router έρχονται με πρωτόκολα ασφάλειας WPA και WPA2, ενώ κάποια διαθέτουν ακόμη και το παλαιότερο πρωτόκολο WEP. Επιλέγετε το Disable (ή None) σε αντικατάσταση του υπάρχοντος πρωτόκολου, οπότε αν το θέμα εκλείψει πιθανώς εντοπίσατε τι το προκαλεί.
Σύσταση : Επιλέγετε το Disable (ή None) μόνο για έλεγχο, δεν αφήνετε το Mac ποτέ χωρίς προστασία.
Σημαντικό : Σε WEP encryption μπορεί ενδεχομένως το Mac να μην συνδέεται σε 40/64-bit. Δοκιμάζετε τότε σε 104/128-bit.
5. Reset σε εργοστασιακές (default) ρυθμίσεις
Ανατρέχετε το manual του κατασκευαστή για reset σε εργοστασιακές (default) ρυθμίσεις. Συνήθως αυτό γίνετε σε πίεση με οδοντογλυφίδα για ≈ 20″ σε οπή στο πίσω μέρος του router. Στη συνέχεια τρέχετε ένα εξ υπαρχής setup του router.
6. Upgrade το firmware
Ιδιαίτερα σε παλαιότερα router, αναζητείτε στην σελίδα του κατασκευαστή τυχόν σύγχρονα firmware upgrades.
β. Έλεγχος στο Mac
Αντίθετα προς το router, δεν μπορείτε έτσι απλά να κάνετε reset του συστήματος σε επιμέρους εργοστασιακές ρυθμίσεις χωρίς Reinstall του OS X. Όμως υπάρχουν μερικές επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε ώστε να καθαριστούν ρυθμίσεις και ενδεχομένως να επιτευχθεί η σύνδεση.
Το πρώτο βήμα είναι να δοκιμάσετε μερικά βασικά βήματα για troubleshooting ώστε να δείτε κατά πόσο το θέμα μπορεί να απομονωθεί σε περιβάλλον safe boot ή εφεδρικού admin account κλπ.
Συμπληρωματικά προς τα βασικά βήματα, απομακρύνετε login items του account σας και κάνετε reset σε κάποιες network-related υπηρεσίες. Μια από αυτές είναι το Firewall (>System Preverences>Security & Privacy). Αν είναι ενεργοποιημένο click το λουκέτο, πιστοποιηθείτε και click το μπουτόν Stop, είναι περιττό εφ’ όσον είναι ενεργοποιημένο το Firewall του router. Λεπτομέρειες στο άρθρο διαχείριση του Firewall στο OS X.
.
.
• Επιπλέον, επαν-εκκινείτε το Apple Bonjour networking service. Πηγαίνετε /Applications/Utilities, ανοίγετε το Activity Monitor, επιλέγετε το process mDNSResponder, click το μπουτόνQuit Process και στη συνέχεια Force Quit.
❖ Το επόμενο βήμα είναι το τρέξιμο της ρουτίνας Diagnostics :
Πηγαίνετε >System Preferences και click Network.
Click Assist me και στη συνέχεια Diagnostics.
…
Δεν αποκλείεται, τα Diagnostics (όπου ενεργοποιούνται και επισκευαστικές ρουτίνες) να τρέξουν μέχρι τέλος, να εμφανισθεί το παράθυρο οπότε όλα καλά.
❖ Το επόμενο βήμα είναι η αναδιάταξη του εγγενούς “Automatic” Network Location :
Click Assist me, στη συνέχεια Assistant και ακολουθείτε τις οδηγίες στην οθόνη, οπότε δημιουργείται ένα νέο Location από το οποίο προσπαθείτε να συνδεθείτε.
❖ Σε εμφάνιση του σφαλματος ή κάποιου παραμφερούς,
πηγαίνετε /Macintosh HD/Library/Preferences/SystemConfiguration folder και σύρετε στον κάδο τα αρχεία :
- com.apple.airport.preferences.plist
- NetworkInterfaces.plist
- preferences.plist
Restart το Mac, οπότε τα αρχεία θα αναδημιουργηθούν. Τρέχετε κατόπιν το αρχικό Setup του OS X Wi-Fi, οπότε πρέπει να συνδεθείτε.
▲ Σε παράλληλη εμφάνιση του συμβόλου και της οθόνης, αρχικά ακολουθείτε την διαδικασία Diagnostics. Αν δεν αποδώσει, πιθανόν να συντρέχει αλλοίωση του Location στην ενσύρματη σύνδεση που επηρεάζει και το Wi-Fi. Περισσότερα στο άρθρο Αποσυνδέσεις (dropouts) στην ενσύρματη σύνδεση Ethernet.
.
Related posts :