a blog for first time Mac users

Ομαδικό κλείσιμο (quit) εφαρμογών

January 9th, 2012 one comment

Το κλείσιμο (quit) μιας εφαρμογής είναι αναμφίβολα μια απλή διαδικασία, ενώ ιδιαίτερα για τους νέους στον κόσμο των Mac έχει αναρτηθεί ο οδηγός κλείσιμο (quit & force quit) εφαρμογών. Αλλά όταν τρέχει κανείς περισσότερες εφαρμογές, είναι ίσως κάπως άβολο να τις κλείνει μία προς μία.

Όμως με την δημιουργία ενός απλού service του Apple Automator, είναι πλέον εφικτό το ταυτόχρονο κλείσιμο όλων ή επιλεγμένων εφαρμογών.

Διαδικασία :

Πηγαίνετε /Applications και ανοίγετε τον Automator.

1. Click Service και στη συνέχεια Choose.

2. Θα αναδυθεί το παράθυρο με το υπο-παράθυρο 1. Από την drop-down λίστα Service receives selected, επιλέγετε no input και από την in επιλέγετε Finder.app.

Από την στήλη Actions επιλέγετε Utilities, ενώ στην διπλανή στήλη σύρετε το Quit All Applications στο παράθυρο, οπότε προκύπτει το υπό-παράθυρο με το μπλε περίγραμμα 2 :

  • Ask το save changes, αφήνετε το box τικαρισμένο ώστε κατά το κλείσιμο των εφαρμογών να μπορείτε να σώσετε τυχόν ανοιχτές εργασίες.
  • Do not quit, προσθέτετε εφαρμογές που δεν θέλετε να κλείσουν όταν τρέξει το service. Τις προσθέτετε με το μπουτόν Add από το /Applications folder ή αφαιρείτε κάποιες με το μπουτόν Remove. Ενώ με το μπουτόν Add current applications προστίθενται οι ανοιχτές εφαρμογές κατά το setup του service.

Για να κλείνουν όλες οι ανοιχτές εφαρμογές χωρίς εξαίρεση, αφήνετε το παράθυρο κενό.

Διευκρινίζεται, ότι δεν θίγονται σε καμία περίπτωση εφαρμογές που βρίσκονται στο menu bar.


(click το screen shot για μεγέθυνση)

3. Click Save, ονοματίζετε το service οπότε όταν το επιλέξετε από τον Finder κλείνουν όλες ή οι επιμέρους εφαρμογές και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις σας.


.

.

♦ Για να διαγράψετε το service, πηγαίνετε Finder > Go, πατάτε το πλήκτρο alt, click Library > Services όπου είναι συγκεντρωμένα/αποθηκεύονται όλα τα επιμέρους services. Επιλέγετε το file Quit Applications και το σύρετε στον κάδο.

♦ Ενώ με double-click στο file αναδύεται το υπο-παράθυρο 2 και μπορείτε να κάνετε edit, να προσθαφαιρέσετε δηλαδή εφαρμογές.


.

Βέβαια ως συνήθως, δεν θα μπορούσε να λείπει τουλάχιστον μια εφαρμογή τρίτου developer που να μην κάνει λίγο-πολύ την ίδια δουλειά, στην περίπτωση μας το cmdQuit.

One comment on “Ομαδικό κλείσιμο (quit) εφαρμογών”

  1. Γιώργος Χατζηστάμου says:

    Απλό αλλά ωραίο και χρήσιμο!

    Ευχαριστούμε

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *