Tips σε αρχάριους για setup του Mac
March 18th, 2012 0 commentsΣαν νέος στον κόσμο των Mac, ίσως να προβληματίζεστε για το πως μπορείτε να “στήσετε” σωστά το καινούριο σας απόκτημα. Ο οδηγός θα προσπαθήσει να σας διευκολύνει για ένα μινιμαλιστικό αρχικό setup, ώστε το μηχάνημα κατά κύριο λόγο να γίνει ασφαλές και λειτουργικό.
Στη συνέχεια ανατρέχοντας σε πληθώρα άρθρων, θα βρείτε προτάσεις για ανάπτυξη του συστήματος κι όχι μόνο. Οι διαδικασίες που περιγράφονται πιο κάτω κατά βάση ισχύουν για όλες τις macOS versions. Βεβαίως μεταξύ των versions μπορεί να διαπιστώσετε ήσσονος σημασίας διαφοροποιήσεις
Ολοκλήρωση εγκατάστασης του macOS
• Το μηχάνημα έρχεται με το λειτουργικό σύστημα προ-εγκατεστημένο (pre-installed) ενώ για ολοκλήρωση της εγκατάστασης ακολουθείτε τα βήματα για παράδειγμα του οδηγού setup καινούριου Mac στο macOS Catalina.
• Για τα νέας γενιάς Μ1 μηχανήματα, δείτε το άρθρο setup καινούριου “M1” Mac.
• Σε μεταχειρισμένο ή εκθεσιακό μηχάνημα, συμβουλευθείτε το άρθρο.
• Με ολοκλήρωση της εγκατάστασης λοιπόν, δείτε το χρήσιμο άρθρο εναλλαγή γλώσσας γραφής & τονισμός λέξεων στο macOS.
Πιο κάτω παρατίθενται απαραίτητες ενέργειες, που σχετίζονται με το αρχικό setup του μηχανήματος·
1. Δημιουργία της Apple ID σας
Η Apple ID είναι ένα user name, αλλά και απαραίτητο σύστημα πιστοποίησης σε συναλλαγές σας με την Apple. Λεπτομέρειες στο support document.
2. Setup του iCloud
Το iCloud είναι μια υπηρεσία της Apple που αποθηκεύει στα servers της εταιρίας ή στα “σύννεφα” μουσική, φωτογραφίες, αρχεία κ.ά. Περισσότερα στο άρθρο Setup του iCloud.
3. Backup το σύστημα
Βασική παράμετρος για ασφάλεια του συστήματος είναι η τακτική λήψη backup, ενώ συνιστάται να μην την παραβλέψετε ή να την υποτιμήσετε. Περισσότερα στο άρθρο Ενεργοποίηση του Time Machine
4. Finder
Ο Finder -το εικονίδιο με τα χαμογελαστά πρόσωπα στο Dock– είναι ο file manager του macOS. Θα πρέπει λοιπόν να προβείτε σε μερικές ρυθμίσεις ώστε να είναι πλέον ορατά σημαντικά επιμέρους στοιχεία, όπως ο σκληρός δίσκος (Macintosh HD), το Sidebar κλπ. Περισσότερα στο άρθρο Διαχείριση του Finder.
5. Setup της σύνδεσης Internet
Ακολουθείτε τις οδηγίες του provider για setup του router και για ασύρματη σύνδεση δείτε το support document.
6. Setup του Apple Mail
Για να λαμβάνετε ή να στέλνετε e-mails, πρέπει να σετάρετε το mail.app της Apple. Περισσότερα στο άρθρο Setup του Apple Mail.
7. Χρήση browser
Στο macOS είναι ενσωματωμένος ο Safari, ένας εξαιρετικός browser. Για να τον χρησιμοποιήσετε και μέχρι να εξοικειωθείτε με το μηχάνημα δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση από πλευράς σας.
8. Firewall
Για να ενισχύσετε το επίπεδο ασφάλειας στο Mac με απλές διαδικασίες αρκεί να ενεργοποιήσετε (όχι απαραίτητα) το Firewall, μια διάταξη ασφάλειας στο macOS που μπλοκάρει εισερχόμενες συνδέσεις. Λεπτομέρειες στο άρθρο Διαχείριση του Firewall
9. Δημιουργία εφεδρικού admin account
Για πρακτικούς, για λόγους ασφαλείας αν θέλετε, συνιστάται η Δημιουργία ενός εφεδρικού admin account (υπενθυμίζεται ότι το κύριο admin account δημιουργείται κατά το setup του macOS).
10. Ενεργοποιείτε την Keychain Access (κλειδοθήκη)
Ενεργοποιείτε την Keychain Acces για άνετη πρόσβαση σε ιστοσελίδες που είστε εγγεγραμένος σαν μέλος. Λεπτομέρειες στο support document.
✓ Τελειώσατε, μπορείτε πλέον να χρησιμοποιήσετε με άνεση αλλά και με ασφάλεια το νέο σας απόκτημα.
❖ Τo macOS συνοδεύεται από τις εφαρμογές που αναμφίβολα θα συμβάλουν θετικά στην παραγωγικότητα σας. Όμως τις πιο κάτω θα πρέπει να τις κατεβάσετε δωρεάν, μόνο σε καινούριο μηχάνημα, από το App Store.
- iMovie – επεξεργασία video
- GarageBand – δημιουργία μουσικής
- Pages – ένας εξαιρετικός, υψηλού επιπέδου κειμενογράφος
- Numbers – δημιουργία υπολογιστικών φύλων (spreadsheets), υψηλών απαιτήσεων
- Keynote – δημιουργία παρουσιάσεων
Ενώ, για σύνταξη ενός εγγράφου ακόμη και επαγγελματικού επιπέδου είναι ήδη εγκαταστημένος ο κειμενογράφος TextEdit. Η δε iSquare προσφέρει δωρεάν έναν πολύ καλό Ελληνικό ορθογράφο. Το κατεβάζετε από εδώ, με εισαγωγή του email σας.
Είναι δε διαθέσιμες και άλλες ήδη εγκαταστημένες εφαρμογές, ενδεικτικά το Photos για επεξεργασία φωτογραφιών, το Contacts, το Disk Utility μεταξύ άλλων για διαχείριση σκληρών δίσκων, Messages, Activity Monitor, ή το Preview μεταξύ άλλων για διαχείριση στιγμιότυπων (screen shots), Υπομνήσεις (reminders), που μπορείτε να αξιολογήσετε στην πορεία.
✓ Γενικές συστάσεις :
• Το Mac δεν χρειάζεται antivirus utilities (malware scanners), υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τηρούνται κάποιες βασικές αρχές ασφάλειας. Περισσότερα στο άρθρο διαχείριση κακόβουλου λογισμικού (malware).
• Αποφύγετε την εγκατάσταση cleaners, όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό αλλά μπορεί ακόμη και να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα. Λεπτομέρειες στο άρθρο σχετικά με τους Cleaners for Mac.
• Για να κατεβάσετε κάποια εφαρμογή από το δίκτυο, συνιστάται η επιλογή του App Store, ή sites των πιστοποιημένων developers -ιδιαίτερα για free εφαρμογές. Δείτε και το άρθρο Gatekeeper.
Όσο αφορά στην διαχείριση εφαρμογών, δείτε τα άρθρα εγκατάσταση (install) εφαρμογών και απεγκατάσταση (unistall) εφαρμογών.
• “ΝΑΙ” & “ΌΧΙ” στη διαχείριση του macOS
Λεπτομέρειες στο άρθρο.
• Καλύψεις του μηχανήματος
Η απόδειξη αγοράς του Mac αποτελεί διεθνή εγγύηση για ένα χρόνο από την ημερομηνία αγοράς. Περισσότερα στο support document.
Αναθεωρήθηκε την 5.4.2021