Θέματα αφύπνισης (wake from sleep) – παράρτημα
October 12th, 2012 0 commentsΤα sleep modes του OS X είναι σχεδιασμένα για εξοικονόμηση ενέργειας, κλείνοντας περιττά και ενεργοβόρα στοιχεία του συστήματος. Όμως μερικές φορές, μετά από ένα update ή κάποιας αλλαγής στην διάταξη του συστήματος, μπορεί να παρουσιασθούν κολλήματα ή άλλες δυσλειτουργίες αφού το σύστημα μπει σε sleep. Αυτά τα θέματα λοιπόν, μπορεί να αντιμετωπισθούν όπως περιγράφεται στο αρχικό άρθρο θέματα αφύπνισης (wake from sleep) ενώ στο σημερινό παράρτημα παρατίθενται μερικά νέα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Το OS X λοιπόν έχει δύο κύρια sleep modes. Το πρώτο είναι το standard sleep, όπου το σύστημα διατηρεί ενεργά τα περιεχόμενα της μνήμης του (RAM), τροφοδοτώντας με ρεύμα μόνο τα RAM chips. Αυτό διασφαλίζει ταχείς χρόνους αφύπνισης, με αρνητικό την ενέργεια που απαιτείται για να διατηρηθούν τα περιεχόμενα της RAM. Το δεύτερο mode είναι το hibernation, όπου το σύστημα γράφει τα περιεχόμενα της RAM στον δίσκο και στην συνέχεια goes to sleep. Εδώ απαιτείται μακρύτερος χρόνος για αφύπνιση καθώς γίνεται αποκατάσταση των περιεχομένων στην RAM, όμως εξοικονομείται ενέργεια.
Όλα τα συστήματα Mac υποστηρίζουν και τα δύο modes, ενώ εγγενώς έχουν ρυθμιστεί τα μεν desktops για χρήση του standard και τα laptops του hibernation mode.
Οι ρυθμίσεις των sleep modes λοιπόν φυλάσσονται στον System Management Controller (SMC) του μηχανήματος, έναν micro-processor που διαχειρίζεται θέματα τροφοδοσίας με ρεύμα μεταξύ αυτών για startup και sleep. Συνεπώς όταν το σύστημα καθυστερεί σ΄αυτές τις διαδικασίες, ο πρώτος πιθανός υπαίτιος είναι ο SMC.
Για έλεγχο κατά πόσο εμπλέκεται ο SMC πηγαίνετε /Applications > Utilities folder, ανοίγετε το Terminal και paste την εντολή,
pmset -g
Θα προκύψει κατά περίπτωση το report, όπου ελέγχετε τις τιμές των “hibernatefile” και “hibernatemode”. Για όλα τα συστήματα, το hibernatefile πρέπει να είναι εγγενώς “/var/vm/sleepimage”, ενώ το hibernatemode για τα μεν desktops πρέπει να έχει τιμή 0 και στα laptops 3. Εφ’ όσον λοιπόν οι τιμές διαφέρουν, προχωρείτε σε reset της NVRAM και σε reset του SMC.
.
Μια περίπτωση όπου το σύστημα φαίνεται να κολλάει είναι, όταν αντί σε standard sleep μπαίνει σε hibernation mode. Παρ’ ότι δε τα laprops έχουν ρυθμιστεί ώστε να μπαίνουν σε hibernation mode, μπορεί να χρησιμοποιούν το standard sleep έως ότου η στάθμη της μπαταρίας πέσει σε κρίσιμα επίπεδα οπότε ξυπνούν πρόσκαιρα για εγγραφή των περιεχομένων στην RAM στον δίσκο και στη συνέχεια να μεταπέσουν σε hibernation mode. Τότε και ανεξάρτητα από την στάθμη της μπαταρίας, όταν το σύστημα ξυπνάει μπορεί να εμφανισθεί μια μαύρη οθόνη ή ένα ξέθωρο γκρίζο desktop και πιθανόν να παραμείνει για αρκετά δευτερόλεπτα δίνοντας την εντύπωση ότι το σύστημα κόλλησε.
Οπότε προχωράτε σε calibration της μπαταρίας που κατ’ ελπίδα θα αλλάξει το όριο στην στάθμη της μπαταρίας που χρησιμοποιεί το μηχάνημα για το πότε το μηχάνημα μπαίνει σε sleep και πότε σε hibernation mode.
Το σύστημα πρέπει να χρειασθεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να ξυπνήσει από το hibernation mode. Όμως, όταν φαίνεται να τα υπερβαίνει με παραμονή του γκρίζου ξέθωρου desktop, ίσως να υπάρχει θέμα με το sleepimage file του συστήματος όπου φυλάσσονται τα περιεχόμενα της RAM. Paste λοιπόν την εντολή στο Terminal (θα ζητηθεί πιστοποίηση), ώστε να διαγραφεί το αρχείο και να αναδημιουργηθεί την επόμενη φορά που το Mac θα μπει σε sleep mode.
sudo rm /var/vm/sleepimage
Συνήθως το θέμα αποκαθίσταται μετά από τις ρουτίνες, αλλά αν παρ’ ελπίδα επιμείνει·
• Startup σε safe mode, ώστε να τρέξουν διάφορες επισκευαστικές ρουτίνες και να καθαριστούν τα System caches.
• Πάντα σε Safe mode, τρέχετε την ρουτίνα Repair Disk Permissions.
• Με το πέρας των ρουτίνων, restart το Mac δυο φορές. Την πρώτη φορά μπορεί το σύστημα να καθυστερήσει, ενώ στην δεύτερη όλα θα πρέπει να τρέξουν κανονικά.
Related post : Sleep troubleshooting topics [ευρετήριο]