a blog for first time Mac users

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για σωστή επιλογή ενός Mac computer

November 25th, 2012 0 comments

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για του οποίους κάποιος θα ήθελε μια Mac επιλογή. Ο σχεδιασμός, το λογισμικό, ένα πραγματικά εκπληκτικό εργαλείο. Όποιος και αν είναι ο λόγος που θα σας κάνει να αλλάξετε πολύ πιθανό να μην έχετε καταλήξει ακόμη στην κατάλληλη συσκευή για εσάς.

Λειτουργίες, χαρακτηριστικά, μέγεθος οθόνης και επεξεργαστής… όλα αυτά σίγουρα σε πολλούς φαίνονται βουνό από αναπάντητα ερωτήματα. Όμως δεν υπάρχει λόγος να προβληματίζεστε άλλο εμείς είμαστε εδώ για να σας δώσουμε την απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα ελπίζοντας να σας βοηθήσουμε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για την νέα συσκευή.

Η Apple διαθέτει πέντε βασικές σειρές για την κατηγορία Mac OS X: MacBook Pro, MacBook Air, Mac mini, iMac και Mac Pro. Αυτά είναι όλα τα Mac. Αλλά είτε είστε μαθητής που απλά θέλει μια συσκευή που θα κάνει μερικά απλά πράγματα για το σχολείο και ίσως και λίγο σερφάρισμα στο διαδίκτυο, είτε είστε ένας χρήστης που βασική του ασχολία είναι η επεξεργασία κειμένων και φωτογραφιών, υπάρχει η ιδανική συσκευή για τον καθένα σας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά την κάθε μια από τις πέντε αυτές σειρές προσπαθώντας παράλληλα να καταλήξουμε σε αυτήν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας

1. MacBook Pro

Δεν υπάρχει η έννοια «τέλειος Mac», κάθε χρήστης έχει ιδιαίτερες ανάγκες. Ωστόσο εάν υπήρχε ένα βραβείο όπου θα μπορούσαμε να δώσουμε στον πιο λειτουργικό Mac, τότε το Macbook Pro θα ήταν αδιαμφισβήτητα ο νικητής. Το Macbook Pro μπορείτε να το βρείτε στην ιδανική τιμή και στο ανάλογο επίπεδο απόδοσης μια συσκευής της κατηγορίας του.

Οι περισσότεροι χρήστες βρίσκουν σε αυτήν την συσκευή την ιδανική αναλογία σε λειτουργικότητα και απόδοση. Το Macbook Pro διαθέτει μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά που λείπουν από το Macbook Air. Έτσι λοιπόν εάν θέλετε ένα πολύ δυνατό φορητό υπολογιστή τότε το Macbook Pro είναι η λύση που ψάχνετε.

Σε ποιους απευθύνεται

Για τον χρήστη που θέλει ευελιξία και φορητότητα. Το μεγαλύτερο προτέρημα του είναι η δυνατότητα αναβάθμισης τόσο αρχικά αλλά και στο μέλλον και φυσικά οι επιλογές σε διάφορα μεγέθη οθόνης. Διαθέτει αξιόπιστο λογισμικό και λειτουργίες που δεν μπορεί κανείς να κάνει λάθος. Οι φίλοι των παιχνιδιών θα λατρέψουν τις νέες δυνατότητες της οθόνης αλλά και την αναβάθμιση που έχει δεχτεί η συσκευή στο λειτουργικό της.

2. MacBook Air

Το Macbook Air είναι η επιλογή για τους χρήστες που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις από την συσκευή τους χωρίς αυτό να σημαίνει πως θέλουν να θυσιάσουν την απόδοση ή την λειτουργικότητα της. Πολύ ελαφρύ και άνετο μπορείτε να το έχετε σχεδόν παντού μαζί σας. Εύκολο λογισμικό και πολύ γρήγορη πλοήγηση στο διαδίκτυο για ελαφριά χρήση.

Το MacBook Air είναι η τελευταία σειρά της Apple και ομολογουμένως είναι το πιο όμορφο αισθητικά μέχρι τώρα. Το MacBook Air διατίθεται και σε διάσταση 11″ ιντσών κάνοντας το ιδανικό για όσους ταξιδεύουν αλλά και για τους μαθητές.

Σε ποιους απευθύνεται

Το MacBook Air των 13 ιντσών μπορεί κάλλιστα να είναι ο κύριος υπολογιστής για τον μέσω χρήστη. Παρόλα αυτά όμως η διάθεση του έχει να κάνει κυρίως με συσκευή που θα παίζει δευτερεύον ρόλο μαζί με έναν επιτραπέζιο Mac ή ένα PC. Ωστόσο η συσκευή κυρίως λόγο του μεγέθους της την καθιστά ιδανική για όσους χρειάζονται έναν φορητό υπολογιστή όπου θα πρέπει να έχουν παντού μαζί τους. Μικρός ελαφρύς και αξιόπιστος είναι πάντα ένας Mac που δεν θα σας απογοητεύσει.

3. Mac mini

Ο Mac mini είναι ο ιδανικός Mac για αρχάριους. Η λύση για επιτραπέζιο υπολογιστή η οποία παράλληλα είναι και η πιο οικονομική δεδομένου πως δεν περιλαμβάνει οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι, ακόμη και αν τα αγοράσετε όλα αυτά η τιμή του θα εξακολουθεί να είναι αισθητά χαμηλότερη από όλες τις υπόλοιπες λύσεις της εταιρείας για επιτραπέζιο υπολογιστή.

Ωστόσο ο Mac mini δεν πιάνει και πολύ χώρο, ακόμη ένα στοιχείο που τον καθιστά ιδανικό για μικρά γραφεία και περιορισμένους χώρους. Παρά το μικρό Ο Mac mini είναι το «μικρό» της Apple αλλά παρόλα αυτά πανίσχυρο που όμως του λείπουν όλα τα περιφερειακά. Είναι το προϊόν που σκοπό του έχει να συνδυάζεται με περιφερειακά που ήδη έχετε ακόμη και εκτός Apple προϊόντων.

Ο Mac mini επίσης έχει την δυνατότητα αναβάθμισης όπου είναι το στοιχείο που τον καθιστά στο ίδιο επίπεδο με το MacBook Pro, μια από τις καλύτερες λύσεις για χρήστες με απαιτήσεις.

Σε ποιους απευθύνεται

Ο Mac mini είναι μια πολύ οικονομική συσκευή η οποία θα φανεί πολύ χρήσιμη για την πλειοψηφία των χρηστών. Το γεγονός ακόμη πως μπορεί να συνδεθεί με τα περιφερειακά που ίσως ήδη διαθέτετε τον φέρνει στην πρώτη επιλογή για όσους θέλουν να στήσουν έναν επιτραπέζιο Mac χωρίς να ξοδευτούν πολύ.

4. iMac

Ο iMac είναι η ιδανική λύση για όσους ψάχνουν έναν υπολογιστή για όλη την οικογένεια. Ο iMac έχει δεχθεί πλήθος αναβαθμίσεων και αλλαγών με την πάροδο των χρόνων και έχει φτάσει σήμερα να είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές και ισχυρές συσκευές της Apple. Η πρόσφατη παρουσίαση του με τον ανανεωμένο σχεδιασμό και το κομψό στυλ του είναι ένα στοιχείο που μας κάνει να νιώθουμε πως αγοράζοντας μια τέτοια συσκευή ίσως δεν θα χρειαστεί να ξανασκεφτούμε πάλι το θέμα υπολογιστής. Ο iMac είναι όλα όσα είναι ένα Macbook Pro, σε επιτραπέζια μορφή αλλά και πολλά ακόμη επιπλέον.

Ο iMac είναι η κύρια σειρά επιτραπέζιων υπολογιστών της Apple και πιθανός και η πιο δημοφιλής. Πρόκειται για έναν an all-in-one Mac ο οποίος διαθέτει πληκτρολόγιο και ποντίκι. Η τέλεια επιλογή για νέους χρήστες και όχι μόνο. Η συσκευή επίσης έχει την δυνατότητα αναβάθμισης του λειτουργικού της.

Σε ποιους απευθύνεται

Σε όλους ανεξαιρέτως. Ο iMac είναι πραγματικά ο κατάλληλος υπολογιστής για όλους τους τύπους χρήστη. Η Apple εδώ έχει καταφέρει και έχει συνδυάσει σε ένα πακέτο υψηλές αποδόσεις και σχεδιασμό σε πολύ καλές τιμές συγκριτικά με άλλες εναλλακτικές της κατηγορίας του.

5. Mac Pro

Η τελευταία σειρά έχει να κάνει με τον Mac Pro. Εδώ δεν μιλάμε για ένα MacBook Pro σε καμία περίπτωση, εδώ μιλάμε για την απόλυτη ισχύ και δύναμη που μπορεί να σας προσφέρει ένας επιτραπέζιος υπολογιστής.

Παρά την ενέργεια και την ισχύ όμως που μπορεί να σας δώσει θα ήταν πραγματικά ανούσιο να το πάρει κάποιος ο οποίος δεν έχει ανάγκη από τόσο μεγάλη υποστήριξη. Ο Mac Pro είναι για χρήστες που έχουν να κάνουν κυρίως με εφαρμογές οι οποίες περιλαμβάνουν ευαίσθητα δεδομένα, βαριά και δύσκολα στην διαχείριση multimedia αρχείων και γενικά τέτοιου είδους «βαριές» εργασίες. Επιπλέον πρόκειται για μια συσκευή η οποία επιδέχεται βελτιώσεων και αναβαθμίσεων χωρίς περιορισμό.

Είναι μια επιλογή για επιτραπέζιο υπολογιστή όπου οι επαγγελματίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμη και μετά από πολλά πολλά χρόνια.

Σε ποιους απευθύνεται

Πολύ πιθανόν σε κανέναν. Ο Mac Pro είναι πραγματικά για όσους έχουν ουσιαστική ανάγκη από την δύναμη του ή τουλάχιστον για όσους θέλουν να αναβαθμίζουν συνεχώς και χωρίς περιορισμό. Αλλά πριν σκεφτείτε πως μάλλον χρειάζεστε κάτι τέτοιο ξανασκεφτείτε το και αν έχετε την δυνατότητα ενός Apple καταστήματος στην περιοχή σας τότε επωφεληθείτε από την περίοδο δωρεάν δοκιμής και μετά αποφασίστε κατά πόσο σας είναι απαραίτητο.

Ακόμη και αν καταλήξετε στο γεγονός πως χρειάζεστε μια τέτοια συσκευή τότε σκεφτείτε και πάλι πως υπάρχουν πολλές ακόμη επιλογές στις προηγούμενες σειρές που μπορούν να σας προσφέρουν πολλές ακόμη δυνατότητες. Έτσι θα γλιτώσετε ένα αρκετά σημαντικό ποσό από μια αγορά που πραγματικά δεν αφορά τον μέσο χρήστη.

Τι τύπος χρήστη είστε ;

Οι περισσότεροι χρήστες διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τον τύπο που περισσότερο χρησιμοποιεί την συσκευή του για την πλοήγηση στο διαδίκτυο, «Βrowser», τον επαγγελματία ο οποίος ασχολείται πολύ με την επεξεργασία εικόνων και βίντεο, «Εditor» και τον τύπο χρήστη όπου η κύρια ασχολία του έχει να κάνει με τα παιχνίδια.

Ας δούμε ο κάθε τύπος χρήστη που μπορεί να βρει την ιδανική λύση ανάμεσα στα προϊόντα της Apple.

Ο χρήστης «Browser»:

MacBook Pro
MacBook Air
21.5″ iMac
Mac mini

Ο χρήστης «Editor»:

Mac Pro
i5/i7 iMac
15″+ MacBook Pro

Ο χρήστης «Gamer»:

i5/i7 iMac
i5/i7 Macbook Pro
Quad-core Mac Pro

Βέβαια αυτές είναι κατηγοριοποιήσεις βάσει την χρήση και τις ανάγκες που καλείται να καλύψει μια συσκευή και είναι απόλυτα κατανοητό πως κάθε συσκευή με τις ανάλογες αναβαθμίσεις θα μπορέσει ίσως να φανεί ιδανική και για περισσότερους χρήστες.

Και ποιο είναι το ιδανικό για εμένα;

Όπως είδαμε όλοι υπάρχει ένας Mac για όλους. Εάν θέλετε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή αλλά δεν θέλετε να περιοριστείτε σε χώρο ή απόδοση τότε ο Mac mini είναι η ιδανική επιλογή.

Εάν πάλι θέλετε μια απόλυτα φορητή συσκευή που δεν θα σας απογοητεύσει με ελαφριά χρήση τότε το Macbook Air είναι αυτό που ψάχνετε. Και μετά πάμε σε αναβαθμισμένες συσκευές laptop όπου εκεί έχουμε το MacBook Pro, και την αντίστοιχη επιλογή για επιτραπέζιο υπολογιστή τον iMac. Και καταλήγουμε στην ωμή δύναμη ενός Mac Pro.

Όπως και να έχει και όποια επιλογή και να κάνετε τελικά ένα θα πρέπει να θυμάστε, η αγορά ενός οποιουδήποτε Mac είναι πάνω από όλα μια πολύ καλή επένδυση και είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως δεν θα απογοητευθείτε.

Related topics :

[via appleworld hellas]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *