a blog for first time Mac users

Διαχείριση των plug-ins του Safari

January 18th, 2013 0 comments

Το plug-in είναι ένα μικρό πρόγραμμα που συνεργάζεται με εφαρμογές για επέκταση των δυνατοτήτων τους και για προσθήκη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Το Safari λοιπόν χρησιμοποιεί plug-ins για διαχείριση ιστοσελίδων με περιεχόμενο multimedia όπως φωτογραφίες, μουσική και video, έρχεται με αρκετά προ-εγκατεστημένα, ενώ μπορείτε να προσθέσετε και άλλα κατά βούληση.

Όμως τα plug-ins τρίτων developers έχουν και τα αρνητικά τους. Ανεπαρκώς γραμμένα plug-ins μπορεί να επιβραδύνουν τις επιδόσεις web rendering του Safari, ενώ μπορεί να ανταγωνιστούν άλλα plug-ins προκαλώντας θέματα σταθερότητας, ή μπορεί να υποκαταστήσουν την φυσική του λειτουργικότητα με πρακτικές που δεν είναι και τόσο λειτουργικές.

Πάντως είτε θέλετε να προσθέσετε ένα plug-in ή να αποκαταστήσετε κάποιο πρόβλημα, καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως να βρείτε ποια plug-in τρέχει προς το παρόν το Safari, και πως μπορείτε να αφαιρέσετε όποια δεν θέλετε να χρησιμοποιούνται.

1. Ανοίγετε το Safari
2. Από το Help menu επιλέγετε Installed Plg-ins

3. Το Safari θα ανοίξει μια νέα σελίδα, όπου απεικονίζονται όλα τα εγκατεστημένα plug-ins.

Διαχείριση της λίστας των Safari Plug-ins

Στην πραγματικότητα, τα plug-ins είναι αρχεία μέσα σε αρχεία. Το Safari ομαδοποιεί τα plug-ins κατά αρχείο που εμπεριέχει τα μικρά προγράμματα. Για παράδειγμα το QuickTime plug-in· ένα απλό αρχείο το QuickTime Plugin.plugin παρέχει τον κώδικα που ενεργοποιεί το QuickTime, όμως στην πραγματικότητα αποτελείται από ντουζίνες επιμέρους codecs για αναπαραγωγή διάφορων τύπων αρχείων.

Άλλοι τύποι plug-ins που θα δείτε περιλαμβάνουν Java plug-in για Cocoa, Shockwave Flash και Quartz Composer. Για να απομακρύνετε λοιπόν ένα plug-in θα πρέπει να γνωρίζετε το όνομα του, μπορείτε να το εντοπίσετε στην λίστα και να το αφαιρέσετε όπως περιγράφεται στη συνέχεια.

Αφαίρεση (remove) ενός Plug-in

To Safari αποθηκεύει τα plug-ins του σε δυο τοποθεσίες. Η πρώτη βρίσκεται στον Macintosh HD/Library/Internet Plug-Ins folder.

H δεύτερη βρίσκεται στο User folder και είναι προσβάσιμη από τον Finder > Go και με πατημένο το πλήκτρο Alt επιλέγετε Library > Internet Plug-Ins folder.

Σύρετε λοιπόν το plug-in στον κάδο ή ενδεχομένως το φυλάσσετε σε έναν φάκελο, μήπως το χρειαστείτε μετέπειτα οπότε το σύρετε και πάλι στην αρχική του θέση. Ή κάνετε χρήση του “Undo Move” στον Finder για επαναφορά του στην αρχική του θέση.

▲ Ουσιαστική βοήθεια στον εντοπισμό τυχόν αλλοιωμένων ή ασύμβατων plug-ins μπορεί να προσφέρει το EtreCheck, που ίσως σκεφθείτε να το τρέξετε εξ υπαρχής.

Related posts :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *