“Erase Free Space” σε SSDs (Solid State Drives)
January 31st, 2013 0 commentsΣτα νέα Mac computers που έρχονται εξοπλισμένα με SSDs, δεν είναι πλέον διαθέσιμο το “Erase Free Space” του Disk Utility, ενώ παράλληλα η σχετική επιλογή εμφανίζεται γκριζαρισμένη. Το ίδιο συμβαίνει -κατά κανόνα- και σε μετέπειτα upgrade του μηχανικού δίσκου σε SSD.
Λειτουργικά, με διαγραφή (delete) ενός αρχείου με την διαδικασία Empty Trash αφαιρείται μεν το αρχείο από το system directory όμως τα data του στον δίσκο παραμένουν άθικτα και μπορεί να ανακτηθούν με ένα εξειδικευμένο utility.
Για διαφύλαξη του απόρρητου για σημαντικά αρχεία που διαγράφηκαν με επιγραφή του χώρου που καταλάμβαναν με μηδενικά (zeros) -οπότε η ανάκτηση τους είναι πλέον αδύνατη- προσφέρονται δύο εναλλακτικές :
• Η εντολή “Secure Empty Trash” του Finder
• Tο “Erase ή Secure Erase Free Space” σε utility τρίτου developer, ή με Terminal command.
Συνιστάται αποφυγή της δεύτερης εναλλακτικής, αφού μπορεί να αποσταθεροποιηθεί το σύστημα λόγω ιδιαιτεροτήτων στην αρχιτεκτονική και λειτουργία των SSDs. Για λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε το άρθρο Διαχείριση των SSDs.
Επισημαίνεται ότι η σύσταση πιθανόν να αφορά μόνο σε Apple SSDs, πάντως αν ο upgraded δίσκος επιτρέπει το Erase Free Space με το Disk Utility, ίσως ωφεληθείτε αν το αποφύγετε.
• MacBook Air Mid 2011
• Mac mini Late 2012, με upgraded SSD
Related posts :
- Trim enabler
- Διαχείριση των SSD (Solid State Drives)
- Σχετικά με το φορμάρισμα (erase ή format) του Macintosh HD
<