a blog for first time Mac users

Αντιμετώπιση permissions errors σε sandboxed εφαρμογές

April 13th, 2013 0 comments

Ενίοτε, σφάλματα πρόσβασης σε αρχεία μπορεί να συνδέονται με το sandboxing της εφαρμογής αντί των κλασικών file permissions errors. Σε χρήση μιας  sandboxed εφαρμογής λοιπόν όπως το TextEdit για παράδειγμα, μπορεί να προκύψουν σφάλματα στην πρόσβαση αρχείων όπως εμφάνιση απαγορευτικού για έλλειψη permissions πρόσβασης σε αρχείο που προσπαθείτε να ανοίξετε ή αδυναμία save σε νέο αρχείο ή επεξεργασίας σε παλιό.

Επιπλέον, περιορισμοί στην πρόσβαση σε sandboxed εφαρμογές, μπορεί να προκαλέσουν περίεργες καταστάσεις κατά το save με πολλαπλές κόπιες του αρχείου με επισυνθετικό όπως .sb-46c1a916-NBYxPj όπου sb υποδεικνύει sandbox και το υπόλοιπο είναι ο identifier.

Το sandboxing λοιπόν σε συνοδευτικές εφαρμογές του OS X αλλά και σε εφαρμογές διαθέσιμες μέσω του Mac App Store έχουν σαν δεδομένο αυξημένη ασφάλεια και σταθερότητα με αποκλεισμό τους στην πρόσβαση προς όλους τους πόρους του συστήματος ειμί μόνο μέσω καθορισμένων permissions που προσθέτει ο developer στην εφαρμογή του.

Δυστυχώς, κι σ’ αυτά τα permissions μπορεί να υπεισέλθουν bugs οπότε προκύπτουν σφάλματα της μορφής που περιγράφηκαν προηγούμενα. Τότε και προτού τρέξετε το κλασικό Repair Disk Permissions, αρχικά προσπαθείτε να αποκαταστήσετε τυχόν σφάλματα sanboxing.

Πηγαίνετε /Applications/Utilities, ανοίγετε την Console και αναζητείτε το daemon process του συστήματος sandboxd που διαχειρίζεται τις ρουτίνες sandboxing των εφαρμογών. Με αυτή την αναζήτηση θα πρέπει να εντοπίσετε μια αναφορά στην εμπλεκόμενη εφαρμογή με τα όποια συνδεδεμένα μηνύματα όπως για παράδειγμα άρνηση του sandbox daemon για σύνδεση στο επιθυμητό αρχείο. Με την Console ανοιχτή, προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά την εφαρμογή, ώστε να δείτε αν εμφανίζονται παρόμοια μηνύματα.


(Click το screen shot για πλήρη διάσταση)

Προσπαθείτε να κλείσετε και να ανοίξετε ξανά την εφαρμογή, ενώ σε αποτυχία restart το μηχάνημα, οπότε θα ενεργοποιηθούν εκ νέου οι υπηρεσίες sandboxing και το θέμα πρέπει να εκλείψει. Όμως, αφού πιθανόν το auto-save δεν δουλεύει, copy/paste πρωτύτερα τυχόν unsaved εργασία σας σε μια κατά προτίμηση μη-sandboxed εφαρμογή.

Πάντως, το θέμα μπορεί να έγκειται στο sandbox container της εφαρμογής, απ’ όπου η εφαρμογή έχει πρόσβαση στην ιεραρχία των φακέλων. Συνεπώς σε θέμα με το container, παρ’ ότι τα permissions του account σας είναι σωστά, η εφαρμογή μπορεί να αναφέρει σφάλματα στην πρόσβαση ακόμη και μετά από relaunch της εφαρμογής ή restart του Mac.

Τότε λοιπόν θα πρέπει να καθαρίσετε το container της εφαρμογής ώστε να αναδημιουργηθεί από την αρχή. Πηγαίνετε Finder > Go και με πατημένο το πλήκτρο alt επιλέγετε Library > Preferences > Container. Αναζητείτε το container της επίμαχης εφαρμογής και το σύρετε στο desktop. Relaunch την εφαρμογή και ελέγχετε αν το θέμα εξέλιπε.

Εφ’ όσον λοιπόν το θέμα αποκαταστάθηκε, ελέγχετε το container στο desktop για στοιχεία που τυχόν χρειάζεστε και τα σύρετε στο καινούριο container. Στη συνέχεια μπορείτε να σύρετε το παλιό container στον κάδο.


(Click το screen shot για πλήρη διάσταση)

Related posts :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *