Συμπίεση της ανενεργής μνήμης (inactive memory) στο OS X Mavericks και σε νεότερες versions
June 11th, 2013 one commentΚατά το χθεσινό keynote στο WWDC, η Apple ανακοίνωσε πολλά και ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά στο επερχόμενο OS X Mavericks, που κατά κύριο λόγο υπόσχονται μια πιο άνετη χρήση του Mac.
Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά λοιπόν είναι η συμπίεση της ανενεργής μνήμης (Inactive Memory), μια τεχνολογία της δεκαετίας του ’90 ευρύτερα γνωστής μέσω του utility RAM Doubler της Connectix.
Όπως αναφέρεται και στο άρθρο Mνήμη του συστήματος – RAM, κύριος πρόξενος καθυστερήσεων σε ανεπάρκεια της RAM είναι η Inactive Memory.
Βασικά και στο Mavericks ισχύει ότι όσο περισσότερη μνήμη είναι διαθέσιμη, τόσο πιο γρήγορα ανταποκρίνεται το Mac, ενώ όταν τρέχουν ταυτόχρονα περισσότερες εφαρμογές προφανώς απαιτείται περισσότερη μνήμη.
Στο OS X Mavericks λοιπόν, η τεχνολογία για συμπίεση της μνήμης (Compressed Memory) επιτρέπει στο Mac να διαχειρίζεται την μνήμη πιο αποτελεσματικά.
Όταν δηλαδή το Mac πλησιάζει στην μέγιστη χωρητικότητα μνήμης, το OS X συμπιέζει αυτόματα data από ανενεργές (inactive) εφαρμογές, κάνοντας διαθέσιμη περισσότερη μνήμη, ενώ αποσυμπιέζει data όποτε χρειαστεί.
Αφού δε η συμπίεση-αποσυμπίεση γίνεται σχεδόν στιγμιαία, το Mac δεν χάνει πλέον χρόνο μεταφέροντας διαρκώς data μπρος-πίσω μεταξύ μνήμης και δίσκου είναι πλέον σε θέση να κάνει περισσότερα σε μικρότερο χρόνο.
Πάντως η τεχνολογία μπορεί να χαρακτηρισθεί και σαν καλή είδηση για μηχανήματα με μη αναβαθμιζόμενη RAM, όπως τα MacBook Pro και MacBook Air.
(screen shot credit Apple)
Περισσότερα στο άρθρο μνήμη (RAM) στο OS X Mavericks, τι πρέπει να γνωρίζετε
Related post : Kernel_task process και υπερβολική ανάλωση μνήμης (RAM) ή % CPU
Το σημαντικό είναι ότι τρέχει σε όποια μηχανήματα υποστηρίζουν τώρα το Mountain Lion.Όλα δείχνουν ότι θα είναι πάρα πολύ καλό!