Αναβάθμιση, με upgrade ή με clean install;
November 14th, 2013 0 commentsΑρκετοί χρήστες Mac computers διερωτώνται αν θα πρέπει να κάνουν την αναβάθμιση της υφιστάμενης εγκατάστασης στο μηχάνημα τους σε OS X Mavericks με upgrade ή με clean install.
α. Upgrade
Είναι η μόνη επιλογή, ενώ συνιστάται η προετοιμασία του συστήματος για εγκατάσταση του, για διασφάλιση ότι όλα θα πάνε καλά.
1. Καθαρίζετε τυχόν προβλήματα
Όπως για παράδειγμα κόλλημα εφαρμογών, kernel panics κ.ά.
2. Τρέχετε μια γενική συντήρηση του συστήματος
Περισσότερα στον οδηγό.
3. Backup το σύστημα
Με το Time Machine και με κλώνο με τα utilities Carbon Copy Cloner , SuperDuper, για ενδεχόμενο άνετο downgrade.
4. Κατεβάζετε τον Installer από το App Store και ακολουθείτε τα βήματα του οδηγού Upgrade του συστήματος σε OS X Mountain Lion.
✓ Η διαδικασίας έχει εφαρμογή και στις επόμενες versions, ίσως με επουσιώδεις διαφοροποιήσεις κατά περίπτωση.
β. Clean Install
Τεχνικά, ο installer της όποιας version του OS X δεν περιλαμβάνει την επιλογή “clean install”, όμως μπορεί κανείς να το τρέξει, εφ’ όσον θέλει να απαλλαγεί από διάφορα άχρηστα, προβληματικά κατάλοιπα που συσσωρεύθηκαν στο σύστημα με την πάροδο του χρόνου.
Αφού το Clean Install λοιπόν μπορεί να τρέξει μόνο σε κενό δίσκο προορισμού, η διαδικασία περιλαμβάνει φορμάρισμα (erase) του δίσκου, εγκατάσταση του upgrade, χειροκίνητη μεταφορά των αρχείων από ένα Time Machine backup ή από ένα κλώνο του συστήματος και τέλος εγκατάσταση των εφαρμογών τρίτων developers από τις σελίδες τους ή από το App Store. Λεπτομέρειες στο άρθρο setup ενός καθαρού συστήματος (clean installation).
Όμως ενδέχεται, μετά από κάποιο διάστημα, να παρουσιασθούν δυσλειτουργίες στο σύστημα οπότε ένας αριθμός χρηστών πηγαίνει στο Recovery Partition και τρέχει το Reinstall OS X, πιστεύοντας εσφαλμένα ότι τρέχει ένα clean install.
Αλλά το reinstall απέχει του clean install, αφού απλά εγκαθιστά την τρέχουσα version του OS X και των συνοδευτικών του εφαρμογών πάνω από την υφιστάμενη εγκατάσταση ενώ αφήνει άθικτες τόσο τις προσωπικές σας ρυθμίσεις στο OS X και τα αρχεία των εφαρμογών του. Παρακάμπτει, αγνοεί δε τις εφαρμογές τρίτων developers που συνήθως προκαλούν προβλήματα λόγω αλλοίωσης τους.
Για παράδειγμα όταν το Safari συμπεριφέρεται περίεργα εξ αιτίας ενός προβληματικού plug-in ή add-on ή extension τρίτου developer, το reinstall δεν θα βοηθήσει.
Το reinstall κάνει λοιπόν ένα “φρεσκάρισμα” του OS X, ενώ μπορεί να το τρέχει κανείς όποτε θελήσει. Όμως είναι και η τελευταία προσφυγή ή λύση αν προτιμάτε για αποκατάσταση ενός αλλοιωμένου OS X.
Επίσης, χρήστες κάνουν φορμάρισμα (erase) του δίσκου, τρέχουν το clean install και στη συνέχεια κάνουν restore (επαναφορά) του συστήματος από ένα Time Machine backup, πιστεύοντας ότι θα έχουν πλέον μια “καθαρή” εγκατάσταση.
▲ Όμως αυτό δεν ισχύει αφού η ρουτίνα restore αρχικά διαγράφει όλα όσα περιέχονται στον δίσκο, ενώ στη συνέχεια επαναφέρει μέχρι κεραίας το προβληματικό σύστημα.
Related posts :