a blog for first time Mac users

Διαχείριση του OS X Clean Install

December 14th, 2013 0 comments

Όταν κάποιοι χρήστες επιλέγουν το “clean install” ή την “καθαρή εγκατάσταση” του Mac OS X αν προτιμάτε, πιστεύουν ότι πρόκειται για την πανάκεια που θα επιλύσει όλα τα κακώς κείμενα στο σύστημα, ή ότι θα αντιμετωπίσει εκ προοιμίου με επιτυχία το όποιο πρόβλημα που ανέκυψε ή δεν επιλύθηκε μέχρι στιγμής. Ή ότι αρκεί να το τρέξει κανείς για να αποκτήσει μια καθαρή εγκατάσταση του συστήματος, απαλλαγμένη από διάφορες δυσλειτουργίες.

Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντοτε έτσι, όπως διευκρινίζεται στην συνέχεια. Αρχικά λοιπόν τo clean install μπορεί να τρέξει μόνο σε κενό δίσκο προορισμού, για παράδειγμα:

  • Σε αντικατάσταση του startup disk (δίσκου εκκίνησης)
  • Σε setup μεταχειρισμένου Mac
  • Σε flash drive, για δημιουργία ενός δίσκου πρώτων βοηθειών (emergency disk)
  • Σε εξωτερικό δίσκο, για δοκιμαστική εγκατάσταση μιας νέας version του OS X

Για να το τρέξει δε κανείς υπάρχουν οι επιλογές :

1. Από ένα OS X Install Disk, είναι η πιο γρήγορη χρονικά διαδικασία.
3. Από το Internet Recovery.

Ενώ η διαδικασία εγκατάστασης του περιγράφεται στον οδηγό Clean Install OS X Mavericks.

Clean Install σε υφιστάμενη εγκατάσταση :

Σε υφιστάμενη εγκατάσταση δεν υποστηρίζεται από το OS X το clean install παρά μόνο το Reinstall OS X, όπου ο installer περνάει την τρέχουσα έκδοση του OS X και των συνοδευτικών του εφαρμογών πάνω από την υφιστάμενη εγκατάσταση, όπου οι προσωπικές σας ρυθμίσεις στο OS X αλλά και τα αρχεία των συνοδευτικών του εφαρμογών παραμένουν ανέπαφα, ενώ αγνοούνται παντελώς εφαρμογές τρίτων developers και τα σχετικά αρχεία τους. Συνεπώς τρέχει ένα φρεσκάρισμα του συστήματος και το όποιο πρόβλημα μπορεί να εκλείψει μόνο όταν προκαλείται από αλλοίωση του OS X, ή κάποιας συνοδευτικής του εφαρμογής.

Αντίθετα, όταν το πρόβλημα προκαλείται από εφαρμογές τρίτων developers που παρεμβαίνουν στο kernel του OS X, όπως plug-ins, add-ons, extensions, login items, malware (antivirus) scanners, cleaning utilities, internet security scanners κ.α., το Reinstall OS X δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Συνακόλουθα -για επίλυση του προβλήματος- θα πρέπει να απομονωθεί η υπαίτια εφαρμογή, που μπορεί να προκαλεί kernel panics για παράδειγμα.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι με αυτή την προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει λόγος ότι προέκυψε μια καθαρή εγκατάσταση. Ακόμη κι αν εξ υπαρχής δεν υπάρχουν προβλήματα από εφαρμογές τρίτων, και πάλι δεν μπορεί να γίνει λόγος αφού στο σύστημα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν διάφορα άχρηστα κατάλοιπα.

Κάποιοι χρήστες επιλέγουν να φορμάρουν (erase) τον δίσκο και να τρέξουν στη συνέχεια το clean install όπως περιγράφεται προηγούμενα. Μέχρις εδώ καλά (η διαδικασία ισχύει και σε αντικατάσταση του startup disk), η εγκατάσταση είναι καθαρή και θα παραμείνει έτσι μόνο εφ’ όσον ακολουθήσει το setup ενός καθαρού συστήματος (clean installation).

Όμως συνήθως ακολουθεί το restore του συστήματος από ένα Time Machine backup. Όπου πριν τρέξει το restore το σύστημα διαγράφει όλα όσα περιέχονται στον δίσκο, συνεπώς γίνεται restored ακριβώς το σύστημα από τις αδυναμίες του οποίου πιστεύει κανείς ότι απαλλάχθηκε πλέον.

Όσο αφορά σε μια μείζονα αναβάθμιση του OS X, για παράδειγμα Mountain Lion -> Mavericks, και εδώ η μόνη επιλογή είναι το update που και αυτό περνάει πάνω από την υφιστάμενη εγκατάσταση. Σε περίπτωση δε που θελήσει κανείς να τρέξει ένα clean install θα πρέπει και εδώ να φορμάρει τον δίσκο. Λεπτομέρειες στο άρθρο OS X Mavericks : αναβάθμιση με update ή με clean install ;.

▲ Σε αντικατάσταση του δίσκου εκκίνησης (startup disk) με έναν SSD, ενεργοποιείτε τον TRIM enabler.

Related posts :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *