“Memory Pressure”, πως λειτουργεί
March 8th, 2014 0 commentsTo OS X Mavericks έρχεται με μια σημαντική βελτίωση όσο αφορά στην διαχείριση της μνήμης του συστήματος, την συμπίεση δηλαδή της ανενεργής (inactive) μνήμης που περιγράφεται στο άρθρο.
Έχει δε βελτιωθεί, απλοποιηθεί το interface του Activity Monitor, ώστε ανά πάσα στιγμή να έχει κανείς μια γλαφυρή πληροφόρηση για την δραστηριότητα της μνήμης στο σύστημα.
❖ Επεξηγήσεις των παραμέτρων :
• Physical Memory: Είναι η συνολική φυσική μνήμη (RΑΜ) του συστήματος που κυμαίνεται μεταξύ 4 – 16 GB.
• Memory Used: Είναι η τρέχουσα μνήμη σε χρήση όχι απαραίτητα από εφαρμογές σε χρήση αλλά από οτιδήποτε ενεργό. Το άθροισμα δηλαδή των τεσσάρων items στα δεξιά αντιπροσωπεύουν το Memory Used (ή είναι πολύ κοντά σ’ αυτό).
• Virtual Memory: Είναι η μνήμη που έχουν ζητήσει εφαρμογές που τρέχουν, αλλά δεν αποτελεί ένδειξη του όγκου μνήμης που πραγματικά χρησιμοποιείται.
• Swap Used: Σημαίνει ότι μεταφέρονται data από την RAM στον δίσκο και αντίστροφα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα όταν η τιμή είναι μικρότερη των 100 MB ενώ ίσως να μην είναι ποτέ 0, όμως μια υψηλή τιμή αποτελεί ένδειξη προβλήματος στην μνήμη.
• App Memory: Είναι ο όγκος μνήμης που χρησιμοποιούν ενεργές εφαρμογές.
• File Cache: Είναι μνήμη που εκχωρήθηκε σε εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα και φυλάσσεται πλέον στην RAM. Για παράδειγμα όταν κλείσετε το Safari, η μνήμη που χρησιμοποιούσε μαρκάρεται σαν File Cache και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια άλλη εφαρμογή. Όταν όμως στη συνέχεια δεν ανοίξετε μια άλλη εφαρμογή που θα επιγράψει αυτή την μνήμη αλλά ανοίξετε το Safari τότε θα ανοίξει πιο γρήγορα αφού υφίσταται ακόμη το file cache του.
• Wired Memory: Πρόκειται για μνήμη μπου δεν μπορεί να μετακινηθεί στον δίσκο, παραμένει στην RAM ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλες εφαρμογές.
• Compressed: Είναι το νέο χαρακτηριστικό του OS X Mavericks και νεότερων versions, η συμπίεση δηλαδή της ανενεργής (inactive) μνήμης.
• MEMORY PRESSURE:
Απλά, όταν το γράφημα είναι πράσινο δεν υπάρχει θέμα με την μνήμη, ακόμη κι όταν η τιμή της παραμέτρου Memory Used καλύπτει το σύνολο της φυσικής μνήμης.
– Πορτοκαλί ή κίτρινο γράφημα υποδεικνύει ότι η μνήμη είναι σε οριακό σημείο.
– Κόκκινο γράφημα υποδεικνύει ότι η μνήμη έχει εξαντληθεί.
(screen shot credit switching2mac)
Εδώ έχει κανείς δύο επιλογές :
– Απελευθέρωση μνήμης, κλείνοντας εφαρμογές.
– Αναβάθμιση της RAM στο πλαίσιο του “όσο περισσότερη RAM τόσο το καλύτερο”.
Related: Μνήμη (RAM) στο OS X Mavericks, τι πρέπει να γνωρίζετε