a blog for first time Mac users

Μνήμη – RAM στο OS X Mavericks και νεότερες versions, τι πρέπει να γνωρίζετε

March 10th, 2014 one comment

Η μνήμη του συστήματος ευρύτερα γνωστή σαν RAM (Random Access Memory), είναι καθοριστικό στοιχείο για εύρυθμη λειτουργία του Mac. Είναι σε μορφή flash module, χωρίς κινούμενα μέρη, ενώ με το startup του μηχανήματος και για άμεση πρόσβαση φορτώνονται σε αυτήν διάφορα υποστηρικτικά processes του συστήματος. Στη συνέχεια δε και πάλι για άμεση πρόσβαση, φορτώνονται σε αυτήν οι εφαρμογές και τα αρχεία τους που ανοίγονται.

Είναι όμως προφανές, ότι όσο περισσότερα processes και ιδιαίτερα εφαρμογές / ογκώδη αρχεία φορτώνονται, τόσο περισσότερη μνήμη αναλώνεται / απαιτείται. Πάντως, η εμπειρία έχει δείξει ότι για να τρέξει αξιοπρεπώς το Mavericks απαιτείται κατ’ ελάχιστο RAM 4GB.

Για το OS X Mountain Lion και προγενέστερα λειτουργικά, οι ιδιότητες της RAM πρακτικά ισχύουν (με διαφοροποίηση στη γραφική απεικόνιση) και για το Mavericks αλλά και σε επακόλουθες versions του OS X/macOS.

1. Interface του Activity Monitor

Έχει απλοποιηθεί, ώστε ανά πάσα στιγμή να έχει κανείς μια γλαφυρή πληροφόρηση για την δραστηριότητα της μνήμης στο σύστημα, ιδιαίτερα με την ένδειξη MEMORY PRESSURE στο κέντρο του πίνακα.

Με την έλευση του Yosemite 10.10.3, διαφοροποιήθηκε ο πίνακας της μνήμης όπου δεν απεικονίζεται πλέον η παράμετρος της Virtual Memory που βέβαια παραμένει ενεργή. Ενώ το File Cache αποκαλείται πλέον Cache ή Cached Files και δεν συναπαρτίζει πλέον την Memory Used, ενώ αναλώνει βέβαια την αναγραφόμενη μνήμη.


.

Επεξηγήσεις των παραμέτρων :

Physical Memory: Είναι η συνολική φυσική μνήμη (RΑΜ) του συστήματος που κυμαίνεται μεταξύ 4 – 16 GB.

Memory Used: Είναι η τρέχουσα μνήμη σε χρήση όχι απαραίτητα από εφαρμογές σε χρήση αλλά από οτιδήποτε ενεργό. Είναι δε περίπου το άθροισμα των παραμέτρων στην δεξιά στήλη του παράθυρου.

Virtual Memory: Είναι η μνήμη που έχουν ζητήσει εφαρμογές που τρέχουν, αλλά δεν αποτελεί ένδειξη του όγκου μνήμης που πραγματικά χρησιμοποιείται.

Swap Used: Υποδεικνύει ότι μεταφέρονται data από την RAM στον δίσκο και αντίστροφα. Ενώ όταν η τιμή του υπερβεί το 100 (ιδιαίτερα σε μηχανήματα με 4GB RAM), μπορεί να είναι ένδειξη για ανεπάρκεια της μνήμης σε συνάρτηση με την “δομή” του συστήματος σας ή της χρήσης του αν προτιμάτε.

Επισημαίνεται ότι η αυξημένη τιμή μπορεί να προκαλείται και από διαρροή μνήμης (memory leak) σε κάποιο process.

App Memory: Είναι ο όγκος μνήμης που χρησιμοποιούν ενεργές εφαρμογές.

File Cache: Είναι μνήμη που εκχωρήθηκε σε εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα και φυλάσσεται πλέον στην RAM. Για παράδειγμα όταν κλείσετε το Safari, η μνήμη που χρησιμοποιούσε μαρκάρεται σαν File Cache και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια άλλη εφαρμογή. Όταν όμως στη συνέχεια δεν ανοίξετε μια άλλη εφαρμογή που θα επιγράψει αυτή την μνήμη αλλά ανοίξετε το Safari τότε θα ανοίξει πιο γρήγορα αφού υφίσταται ακόμη το file cache του.

Wired Memory: Πρόκειται για πληροφορίες στην RAM που δεν μπορεί να μετακινηθούν στον δίσκο του μηχανήματος. Ο όγκος της wired memory είναι ανάλογος με τις εφαρμογές σε χρήση.

• Compressed: Είναι το νέο χαρακτηριστικό στο OS X Mavericks, η συμπίεση δηλαδή της ανενεργής (inactive) μνήμης, που περιγράφεται πιο κάτω.

MEMORY PRESSURE:

Όταν το γράφημα είναι πράσινο δεν υπάρχει θέμα με την μνήμη, ακόμη κι όταν η τιμή της παραμέτρου Memory Used καλύπτει το σύνολο της φυσικής μνήμης.

Πορτοκαλί ή κίτρινες μπάρες υποδεικνύουν ότι η μνήμη είναι σε οριακό σημείο.
Κόκκινες μπάρες υποδεικνύουν ότι η μνήμη έχει εξαντληθεί.


.

Εδώ έχει κανείς δύο επιλογές :

Απελευθέρωση μνήμης, κλείνοντας εφαρμογές.
Αναβάθμιση της RAM στο πλαίσιο του “όσο περισσότερη RAM τόσο το καλύτερο”.

2. Συμπίεση της ανενεργής (inactive) μνήμης

Το πεδίο Compressed του προηγούμενου screen shot λοιπόν, αφορά στην συμπίεση της ανενεργής (inactive) μνήμης, κύριου πρόξενου καθυστερήσεων στο μηχάνημα.

Όμως η τεχνολογία για συμπίεση της μνήμης (Compressed Memory) επιτρέπει στο Mac να διαχειρίζεται την μνήμη πιο αποτελεσματικά. Όταν δηλαδή το Mac πλησιάζει στην μέγιστη χωρητικότητα μνήμης, το OS X συμπιέζει αυτόματα data από ανενεργές (inactive) εφαρμογές, κάνοντας διαθέσιμη περισσότερη μνήμη, ενώ αποσυμπιέζει data όποτε χρειαστεί.

Αφού δε η συμπίεση-αποσυμπίεση γίνεται σχεδόν στιγμιαία, το Mac δεν χάνει πλέον χρόνο μεταφέροντας διαρκώς data μπρος-πίσω μεταξύ μνήμης και δίσκου είναι πλέον σε θέση να κάνει περισσότερα σε μικρότερο χρόνο.

Πάντως η τεχνολογία μπορεί να χαρακτηρισθεί και σαν καλή είδηση για μηχανήματα με μη αναβαθμιζόμενη RAM, όπως τα MacBook Air και Pro.


(screen shot credit Apple)

Τελευταία ενημέρωση· 19.09.2016

Related : Σχετικά με το kernel_task process

One comment on “Μνήμη – RAM στο OS X Mavericks και νεότερες versions, τι πρέπει να γνωρίζετε”

  1. thamis says:

    Σαν άσχετης με τεχνικά πράγματα, οι σαφείς, κατανοητές οδηγίες σου είναι για μένα ανεκτίμητης αξίας. Ευχαριστώ πολύ, συνέχισε την καλή δουλειά. Θάλεια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *