Setup το καινούριο σας Mac
November 15th, 2014 2 commentsΤα καινούρια Macs παραδίδονται με το OS X προ-εγκατεστημένο (pre-installed, εχει δηλαδή εγκατασταθεί το λειτουργικό σύστημα και οι συνοδευτικές του εφαρμογές (Mail, Safari, Preview κ.ά).
Όμως για να λειτουργήσει το μηχάνημα, θα πρέπει να επιλέξετε την γλώσσα μας ώστε να γράφετε και στα Ελληνικά και να δημιουργήσετε το το user (admin) account σας.
Ενώ στη συνέχεια τρέχετε τις ρυθμίσεις για τις οποίες κατά το setup επιλέξατε Not now και Skip, ενώ θα πρέπει να προβείτε και σε κάποιες ακόμη ενέργειες. Γι όλα αυτά παρατίθενται στο τέλος του άρθρου links των σχετικών οδηγών.
❖ Διαδικασία setup :
Συνδέετε το μηχάνημα ει δυνατόν ενσύρματα στο δίκτυο, ώστε να ρυθμισθούν αυτόματα η ημερομηνία και η ώρα, διαφορετικά θα ρυθμιστούν με την πρώτη σύνδεση του στο δίκτυο μετά το setup.
Όταν λοιπόν ανοίξετε το νέο σας απόκτημα, θα εμφανισθεί η welcome screen με κυλιόμενα μηνύματα, ενώ στη συνέχεια σε desktop μηχανήματα θα ζητηθεί να ενεργοποιήσετε το ποντίκι και το πληκτρολόγιο, όπου αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες στην οθόνη.
1. Στην αμέσως επόμενη οθόνη τικάρετε το box Show All και επιλέγετε Greece.
2. Επιλέγετε Greek (λ).
3. Τικάρετε το radio button Don’t transfer..
4. Τικάρετε το radio button Don’t sign in.
5. Στο Full name πληκτρολογείτε το όνομα σας, ενώ με Enter καθορίζεται αυτόματα το Account (user) name σας, το οποίο μπορείτε να αλλάξετε τώρα κατά βούληση. Επισημαίνεται ότι μετέπειτα αλλαγή του μπορεί να προκαλέσει θέματα στο σύστημα. Πληκτρολογείτε και επιβεβαιώνετε το admin password, που συνιστάται να καταγράψετε.
Το πληκτρολόγιο είναι στα Ελληνικά, ενώ για να το αλλάξετε στα Αγγλικά πατάτε τα πλήκτρα cmd-Spacebar.
Ακολουθείτε τις οδηγίες στην οθόνη, click κατά περίπτωση Agree και Not now ή Skip, οπότε θα εμφανιστεί το desktop που σημαίνει το τέλος της διαδικασίας.
Αμέσως μετά, το Spotlight θα ξεκινήσει αυτόματα καταλογοποίηση (indexing) στον δίσκο, μια μη ορατή διαδικασία που θα διαρκέσει γύρω στα 20’-30’.
❖ Λοιπές ενέργειες :
α. Με την ολοκλήρωση του indexing πηγαίνετε ▹ Shut Down (Τερματισμός), ενώ ανοίγετε το μηχάνημα μετά ≈ 30″ σε Safe mode,όπου θα ζητηθεί πιστοποίηση για login στο σύστημα..
Ενώ μπορείτε βέβαια, μετά το τέλος του setup, να απενεργοποιήσετε την διαδικασία, όπως περιγράφεται στο άρθρο κλείδωμα της οθόνης.
β. Πηγαίνετε ▹ App Store και κατεβάζετε όλα τα διαθέσιμα updates.
γ. Τρέχετε την ρουτίνα Repair Disk Permissions (Επισκευή δικαιωμάτων δίσκου) με το Disk Utility (Βοήθημα δίσκων), ενώ για να το εντοπίσετε click τον φακό του Spotlight επάνω δεξιά στη menu bar, πληκτρολογείτε disk και click το εικονίδιο του για να ανοίξει.
Σε περιβάλλον El Capitan ή νεότερο, η ρουτίνα ενεργοποιείται αυτόματα από το σύστημα.
δ. Πηγαίνετε ▹ Restart (Επανεκκίνηση), χωρίς να πατάτε κάποιο πλήκτρο.
Τελειώσατε με το setup, το μηχάνημα είναι έτοιμο για χρήση !.
❖ Περαιτέρω ρυθμίσεις :
1. Το Mac OS X είναι ένα πλήρως εξελληνισμένο λειτουργικό σύστημα, που μπορείτε να ενεργοποιήσετε εφ’ όσον το επιθυμείτε. Πηγαίνετε System Preferences ▹ Language & Region και με πατημένο το ποντίκι σύρετε τα Ελληνικά πάνω από τα English. Click το κόκκινο μπουτόν επάνω αριστερά, στο παράθυρο που θα αναδυθεί click Restart Now και το σύστημα “μιλάει” πλέον Ελληνικά.
.
Πάντοτε στα System Preferences πηγαίνετε Keyboard / Input Sources και τικάρετε το box Show Input menu in menu bar.
2. Διαχείριση του Finder.
3. Setup της Apple ID σας.
4. Setup του Apple Mail.
5. Setup του Wi-Fi.
6. Δημιουργία ενός εφεδρικού admin account.
7. Διαχείριση του Firewall.
8. Setup του iCloud.
9. Keychain (κλειδοθήκη)
▲ Μην παραλείψετε την ενεργοποίηση του Time Machine backup, είναι life saver !.
❖ Σε καινούρια μηχανήματα προσφέρονται από το App Store εντελώς δωρεάν οι εφαρμογές της Apple, που μπορεί να συμβάλουν θετικά στην παραγωγικότητα σας·
- iPhoto – επεξεργασία φωτογραφίας
- iMovie – επεξεργασία video
- GarageBand – δημιουργία μουσικής
- Pages – ένας εξαιρετικός, υψηλού επιπέδου κειμενογράφος
- Numbers – δημιουργία υπολογιστικών φύλων (spreadsheets), υψηλών απαιτήσεων
- Keynote – δημιουργία παρουσιάσεων
Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα της Apple.
Ενώ, για σύνταξη ενός εγγράφου ακόμη και επαγγελματικού επιπέδου είναι διαθέσιμος ο κειμενογράφος TextEdit. Η δε iSquare προσφέρει δωρεάν τον πολύ καλό Ελληνικό ορθογράφο.
Είναι δε εγγενώς διαθέσιμες και άλλες εφαρμογές του OS X, ενδεικτικά οι Contacts, το Disk Utility μεταξύ άλλων για διαχείριση σκληρών δίσκων, Messages, Activity Monitor, ή το Preview μεταξύ άλλων για διαχείριση αρχείων PDF, Υπομνήσεις (reminders), που μπορείτε να αξιολογήσετε στην πορεία.
❖ Γενικές συστάσεις :
● Το Mac δεν χρειάζεται antivirus utilities (malware scanners), υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τηρούνται κάποιες βασικές αρχές ασφάλειας. Περισσότερα στο άρθρο Διαχείριση κακόβουλου λογισμικού (malware) στο Mac OS X.
• Αποφύγετε την εγκατάσταση cleaners, όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό αλλά μπορεί ακόμη και να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα. Λεπτομέρειες στο άρθρο σχετικά με τους Cleaners for Mac.
● Για να κατεβάσετε κάποια εφαρμογή από το δίκτυο, συνιστάται η επιλογή του Mac App Store, ή sites των πιστοποιημένων developers. Δείτε και το άρθρο Gatekeeper στο OS X Mountain Lion.
Ή επιλέγετε αξιόπιστες πηγές, ενδεικτικά το MacUpdate promo. Ιδιαίτερα δε για δωρεάν (free) εφαρμογές προτιμάτε τις σελίδες των παραγωγών τους.
Όσο αφορά στην διαχείριση εφαρμογών, δείτε τα άρθρα εγκατάσταση (Install) εφαρμογών και απεγκατάσταση (unistall) εφαρμογών.
● “ΝΑΙ” & “ΌΧΙ” στη διαχείριση του Mac OS X
Λεπτομέρειες στο άρθρο, που συνιστάται να ανατρέξετε.
Τελευταία ενημέρωση· 23.3.2017
Πρόκειται για ένα καθαρά προληπρικό μέτρο, αφού σε Safe mode φορτώνεται το OS X σε μινιμαλιστική μορφή οπότε όλα τρέχουν πιο ομαλά.
Γιατί να γίνουν τα update σε safe mode?