Βοήθημα Δίσκων (Disk Utility) στις versions 10.11 El Capitan και μεταγενέστερες
October 5th, 2015 0 commentsΤο Disk Utility έρχεται με σημαντικές διαφοροποιήσεις, με πρώτη το νέο του interface. Πέρα από τις λειτουργικές του διαφορές που αναπτύσσονται πιο κάτω, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον η ρουτίνα “Επαλήθευση Δικαιωμάτων Δίσκου” (Repair Disk Permissions), αφού τα system file permissions προστατεύονται πλέον αυτόματα.
1. Γενική εικόνα
Στην πρώτη οθόνη έχει κανείς μια γενική περιγραφή του δίσκου, ή του startup disk αν προτιμάτε.
Ενώ στη δεύτερη υπάρχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες αλλά και η γραφική απεικόνιση όσο αφορά στην χρήση του δίσκου από το σύστημα και οι επιμέρους ρουτίνες για διαχείριση εξωτερικών δίσκων και του Macintosh HD.
Update: Για διαχείριση του βοηθήματος δίσκων σε M1 Macs, δείτε το άρθρο macOS Recovery σε M1 Macs. Οι πιο κάτω ρουτίνες ισχύουν και σε M1 Macs.
2. Ρουτίνες
α. Πρώτες βοήθειες
Στη διπλανή στήλη επιλέγετε το εικονίδιο του δίσκου και click το μπουτόν “Πρώτες Βοήθειες”.
Click “Εκτέλεση”, ενώ με click στο τριγωνάκι βλέπετε τις λεπτομέρειες.
• Το Βοήθημα Δίσκων είναι αναμφίβολα αποτελεσματικό, όμως όταν αλλοιωθεί το file system του startup disk δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, οπότε ίσως βοηθήσει η επισκευή σε Single User mode.
• Σε εξωτερικό δίσκο, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία. Όμως και στον εξωτερικό δίσκο μπορεί να αλλοιωθεί το file system, οπότε τρέχετε και σ’ αυτόν την ρουτίνα Single User mode.
Εναλλακτικά· επισκευή (repair) εξωτερικού δίσκου με Terminal command.
β. Φορμάρισμα – Erase
Οι δίσκοι τρίτων κατασκευαστών είναι Windows formated, συνεπώς θα πρέπει να διαμορφωθούν σε Mac format για συμβατότητα στο OS X.
1. Διαμόρφωση εξωτερικού δίσκου· click το πρώτο εικονίδιο του. Αναδύεται το pop-up -όπου μπορείτε να τον ονοματίσετε, επιλέγετε στη Mορφή και στο Σχήμα τις παραμέτρους που βλέπετε (συνιστώνται και στις versions High Sierra και μεταγενέστερες), click Σβήσιμο και ο δίσκος είναι έτοιμος για χρήση.
.
2. Διαμόρφωση (φορμάρισμα ή erase) του Macintosh HD· σε διαμόρφωση λόγω βλάβης ή σε αντικατάσταση του, συνδέετε τον δίσκο του Time Machine στο μηχάνημα και start up με πατημένο το πλήκτρο alt ώστε να ενεργοποιηθεί ο Startup Manager. Click το βέλος κάτω από το εικονίδιο του TM backup για boot στο Recovery Partition του και τρέχετε από εκεί την διαδικασία.
Σε αντικατάσταση του δίσκου επιλέγετε το πρώτο εικονίδιο του, ενώ σε φορμάρισμα λόγω βλάβης επιλέγετε το δεύτερο.
▲ Δεν υποστηρίζεται σε μηχανήματα του 2018 και μεταγενέστερα.
Κάνετε χρήση λοιπόν του Internet Recovery (δεν είναι πλέον διαθέσιμο σε M1 Macs) ή ενός Installer Drive.
△ Όταν υφίσταται και ένα Boot Camp partition πρώτα το διαγράφετε και κατόπιν προχωράτε σε erase του Macintosh HD. Λεπτομέρειες στο άρθρο.
△ Για erase του δίσκου στη version 10.15 Catalina, δείτε το άρθρο.
γ. Διαμέριση (partition) εξωτερικού δίσκου
Με click στο εικονίδιο, αναδύεται το pop-up.
Σύρετε το λευκό κυκλάκι προς τα αριστερά κατά κρίση και, οπότε ο δίσκος θα διαμεριστεί σε δύο διαμερίματα. Σε περίπτωση που χρειάζεστε ένα ακόμη διαμέρισμα, αφού αφήσετε το ποντίκι σύρετε το κυκλάκι προς τα δεξιά για να το προσθέσετε. Click “Εφαρμογή” για να τρέξει η διαδικασία.
.
▲ Σημαντικά:
• Δεν είναι εφικτό το μετέπειτα resize των διαμερισμάτων, ανεξάρτητα από ότι αναφέρεται στο σχετικό παράθυρο (προφανώς πρόκειται για bug του συστήματος). Ενώ για διαγραφή και συνένωση ενός διαμερίσματος με το αρχικό διαμέρισμα (TestDisk), το επιλέγετε και click το [–]. Όμως το περιεχόμενο του διαγραφόμενου διαμερίσματος θα διαγραφεί κι αυτό.
• Δεν συνιστάται διαμέριση του Macintosh HD (με εξαίρεση το Bootcamp partition).
• Σε αναβάθμιση του Macintosh HD σε SSD μην παραλείψετε να ενεργοποιήσετε το εγγενές trim support του OS X, τρέχοντας στο Τερματικό την εντολή sudo trimforce enable
. Λεπτομέρειες στο άρθρο.
δ. Προσάρτηση
Είναι χρήσιμη σε δυσλειτουργίες όταν για παράδειγμα ένα διαμέρισμα δεν αναγνωρίζεται.
✓ Για κλωνοποίηση (cloning) του συστήματος δείτε το άρθρο.
Τελευταία ενημέρωση· 5.3.2018