a blog for first time Mac users

Ενεργοποίηση του Time Machine

April 10th, 2020 0 comments

Στο blog έχει αναρτηθεί πληθώρα οδηγών για το Time Machine -προσβάσιμων και από το ευρετήριο– μιας και κατά γενική ομολογία θεωρείται αναπόσπαστο μέρος του συστήματος, ή μια απαραίτητη διάταξη ασφάλειας αν προτιμάτε.

To TM παίρνει περιοδικά αντίγραφα όλων όσα περιέχονται στον δίσκο, με εξαίρεση·

  • Αρχεία που βρίσκονται στο iCloud Drive. Αντίθετα παίρνει αντίγραφα αρχείων του iCloud Drive που είναι επί του παρόντος αποθηκευμένα στο μηχάνημα
  • To περιεχόμενο του κάδου
  • Τοπικά στιγμιότυπα (local snapshots)
  • Το Spotlight Index
  • Caches και databases που συνεργούν στην καταλογοποίηση αρχείων και που θα αναδημιουργηθούν μετά από ένα restore

Τονίζεται ότι σε τερματισμό του δίσκου χάνονται όλα όσα περιέχει. Διασώζονται δε μόνο αρχεία που φυλάσσονται στο iCloud και σε εξωτερικούς δίσκους (όπως η Photos Library, γιά παράδειγμα)

Στην δύσκολη δε συγκυρία αρκεί να τρέξει κανείς την ρουτίνα restore από ένα Time Machine backup, για ανάκτηση ενός αρχείου ή ολόκληρου του συστήματος σε λειτουργική μορφή.

Επισημαίνεται ότι το Time Machine δεν έχει λειτουργική συνάφεια με το iCloud storage. Λεπτομέρειες στο άρθρο Time Machine backup vs iCloud storage. Όπως και να έχει ίσως σκεφθείτε να αξιοποιήσετε το iCloud storage, όπως περιγράφεται στο άρθρο iCloud Storage is Full.

Ο οδηγός λοιπόν απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε αρχάριους ώστε με απλές διαδικασίες να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή, κατά προτίμηση αμέσως μετά το setup του συστήματος στο καινούριο τους Mac, ενδεικτικά στο macOS Catalina.

Απαιτείται ένας μηχανικός δίσκος λοιπόν των 500 GB. Η χωρητικότητα είναι υπέρ-αρκετή σε συνάρτηση με τον όγκο του συστήματος σας όπως πιθανόν θα διαμορφωθεί μετά από κάποιο χρόνο χρήσης .

Update: Στη version Big Sur συνιστάται πλέον δίσκος SSD, ενδεικτικά της Verbatim. Λεπτομέρειες στο άρθρο Time Machine backup στo macOS 11 Big Sur.

Διαδικασία setup·

1.Συνδέετε τον δίσκο στο μηχάνημα. Αποφύγετε το δυνατόν χρήση hub ιδιαίτερα χωρίς δική του τροφοδοσία με ρεύμα, ενδέχεται να ανακύψουν θέματα.

Θα αναδυθεί το παράθυρο, click “Χρήση ως δίσκου εφεδρικών αντιγράφων”.

Στην version 11 Big Sur·

Σε ενεργοποίηση καινούριου δίσκου ή δίσκου που δεν έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε προγενέστερη version σαν δίσκος backup απαιτείται κρυπτογράφηση του (encryption) -φαίνεται ότι πρόκειται για bug .

2. Click “Σβήσιμο”, οπότε ο δίσκος θα διαμορφωθεί σε Mac OS Extended Journaled format (στη version 11 Big Sur σε APFS – Case sensitive, Encrypted).

3. Σε 120″ θα ξεκινήσει αυτόματα η λήψη του πρώτου backup, που θα πάρει κάποια ώρα.

Click “Κλείσιμο”.

Το backup ολοκληρώθηκε, το επόμενο θα ληφθεί αυτόματα σε μια ώρα ή την επόμενη φορά που θα συνδέσετε τον δίσκο και θα περιλαμβάνει μόνο ότι μεταβλήθηκε ή προστέθηκε στο μεσοδιάστημα.

Στη γραμμή μενού θα δείτε τον πίνακα ελέγχου.

Η μεθοδολογία του backup είναι η πιο κάτω, ή το Time Machine διατηρεί:

  • Τοπικά στιγμιότυπα (local snapshots) ανάλογα με τον χώρο
  • Ωριαία εφεδρικά αντίγραφα για τις τελευταίες 24 ώρες
  • Ημερήσια εφεδρικά αντίγραφα για τον τελευταίο μήνα
  • Εβδομαδιαία εφεδρικά αντίγραφα για όλους τους περασμένους μήνες

◇ Τα πιο παλιά εφεδρικά αντίγραφα διαγράφονται, όταν γεμίσει ο δίσκος. Δεν παρεμβαίνετε για χειροκίνητη διαγραφή των backup, μπορεί να αχρηστευθούν ακόμη και στο σύνολο τους.

Για αυξημένη δε ασφάλεια συνιστώνται·

▲ Update 1.7.2020: Δείτε το άρθρο μόλυνση του Mac από το “EvilQuest” ransomware, που κρυπτογραφεί και δίσκους του Time Machine.

Επισήμανση·

Εξ ορισμού το Time Machine υποστηρίζει μόνο το macOS, συνεπώς δεν μπορεί να πάρει backup του Bootcamp partition που είναι σε NTFS (Windows) format. Όμως υποστηρίζει τα Parallels και το WMware Fusion.

Τελευταία ενημέρωση· 10.11.2020

Related: Tips σε αρχάριους για setup του Mac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *