a blog for first time Mac users

Φορμάρισμα (erase) του δίσκου σε 2018-2020 Intel & M-Series Mac, τι πρέπει να γνωρίζετε

October 28th, 2022 0 comments

Σε Intel Mac κατασκευής μέχρι και το  2017, το φορμάρισμα του δίσκου γίνεται μέσω του μενού “σβήσιμο” του βοηθήματος δίσκων (Disk Utility). 

Όμως σε Intel Mac κατασκευής 2018-2020 που φορούν το Apple T2  Security Chip και που ήδη τρέχουν την version 12 Monterey και σε Μ-Series Mac, τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Δηλαδή ο δίσκος δεν φορμάρεται (erase) πλέον, αλλά καθαρίζεται με αυτοματοποιημένες ρουτίνες και το τρέχον λειτουργικό επανέρχεται σε κατάσταση core macOS.

Πάντως να έχετε υπ’ όψη σας ότι το καθάρισμα του δίσκου όπως περιγράφεται πιο κάτω είναι απαραίτητο μόνο σε πώληση του μηχανήματος. Στο πλαίσιο ενός Clean Install για “φρεσκάρισμα” του συστήματος δηλαδή, η ρουτίνα είναι χάσιμο χρόνου. Για τεκμηρίωση δείτε το άρθρο.

• Διαδικασία·

Σε κάθε περίπτωση μεριμνάτε για ένα Full Reset Time Machine backup.

A. Στην version Monterey

1. Πηγαίνετε Προτιμήσεις συστήματος >  Σβήσιμο δεδομένων και ρυθμίσεων  και πιστοποιείστε.

2.  Click Συνέχεια.

3.  Click Συνέχεια. 

Με το “Σβήσιμο” θα διαγραφούν o λογαριασμός σας (User Account), οι εφαρμογές τρίτων developers, τα αρχεία σας, οι προσωπικές σας ρυθμίσεις, η κάθε παρέμβαση γενικότερα που έχετε κάνει. Δηλαδή ο δίσκος δεν φορμάρεται (erase) πλέον, αλλά με αυτοματοποιημένες ρουτίνες το τρέχον λειτουργικό επανέρχεται σε κατάσταση core macOS.

4. Ακολουθείτε τις οδηγίες και με εμφάνιση της οθόνης κλείνετε το μηχάνημα. Όταν δε το ανοίξει ο νέος κάτοχος θα προκύψει και πάλι η οθόνη, οπότε συνεχίζει με το setup του συστήματος του. Ή, αν τελικά προχωρήσετε σε Clean Install, συνεχίζετε.

A. Στην version Ventura

1.Πηγαίνετε Ρυθμίσεις συστήματος,

2. Γενικά > Μεταφορά ή επαναφορά.

3. Click Σβήσιμο δεδομένων και ρυθμίσεων και πιστοποιείστε.

4. Ακολουθείτε τις διαδικασίες του Monterey από το βήμα 2 και μετά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *